FitnessNalewka z aloesu. Jak ją przygotować w domu? Niezawodny sposób na wszelkie dolegliwości

Nalewka z aloesu. Jak ją przygotować w domu? Niezawodny sposób na wszelkie dolegliwości

Nalewka z aloesu pomoże przy wielu dolegliwościach bólowych.
Nalewka z aloesu pomoże przy wielu dolegliwościach bólowych.
Źródło zdjęć: © 123RF
05.10.2020 12:55, aktualizacja: 01.03.2022 14:05

Aloes to chętnie uprawiana roślina doniczkowa, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że można przygotować leczniczą nalewkę z aloesu. Wykazuje wspaniałe właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Można stworzyć nalewkę z aloesu na dwa bardzo popularne sposoby.

Nalewka z aloesu łagodzi także wiele problemów żołądkowych, dlatego jak widzisz naprawdę warto mieć w swojej domowej apteczce ten naturalny specyfik. Jeśli lubisz proste i skuteczne rozwiązania na częste dolegliwości, koniecznie stwórz niezastąpioną nalewkę z aloesu. Dlaczego warto po nią sięgać? Wszystkiego dowiesz się poniżej.

Nalewka z aloesu – jakie są właściwości rośliny?

Aloes zawiera w sobie mleczko aloesowe, żel aloesowy oraz witaminy B i C. Oprócz tego posiada kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, kwas foliowy. Aloes ma duże właściwości lecznicze, więc może być stosowany na wielu płaszczyznach. Domowy sok z aloesu przyspiesza gojenie się ran, pomaga przy wysypkach, ukąszeniach owadów czy łuszczycy.

Nalewka z aloesu – przepis na spirytusie

Składniki:

  • ½ litra soku aloesowego;
  • ½ litra miodu pszczelego;
  • ½ litra spirytusu;
  • ½ litra soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Kup w aptece sok z aloesu albo samodzielnie go przygotuj.
  2. Roślina nie może być starsza niż 5 lat – na 3 dni przed robieniem nalewki zdejmij aloes z okna i nie podlewaj go. Oderwij listki, umyj i przełóż do lodówki, a po kilku dniach obierz je ze skórki. Pokrój miąższ na kawałki, po czym dokładnie wszystko zmiel.
  3. Do soku aloesowego dodaj miód pszczeli, spirytus i sok z cytryny – całość wymieszaj i gotową nalewkę przelej do ciemnych butelek.
  4. Odstaw nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na tydzień, ale regularnie wstrząsaj butelkami.

Nalewka z aloesu – przepis na bazie wina

Składniki:

  • kilka liści aloesu;
  • ½ litra czerwonego wina wytrawnego;
  • 50 dag miodu pszczelego.

Przygotowanie:

  1. Oberwij z aloesu kilka dużych liści – umyj, osusz i włóż je do lodówki na tydzień.
  2. Po tym czasie odmierz z liści 50 dag aloesu – obetnij kolce, zdejmij skórkę i zmiel miąższ.
  3. Do miazgi dodaj wino i dokładnie wymieszaj, a następnie dorzuć miód i znów wymieszaj.
  4. Zamknij naczynie i odstaw wino w ciemne miejsce na 5 dni.
  5. Po tym czasie przecedź wino przez sitko i rozlej do ciemnych butelek.
  6. Przechowuj nalewkę na winie w lodówce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także