Nalewka z aloesu. Jak ją przygotować w domu? Niezawodny sposób na wszelkie dolegliwości
Aloes to chętnie uprawiana roślina doniczkowa, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że można przygotować leczniczą nalewkę z aloesu. Wykazuje wspaniałe właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Można stworzyć nalewkę z aloesu na dwa bardzo popularne sposoby.
05.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nalewka z aloesu łagodzi także wiele problemów żołądkowych, dlatego jak widzisz naprawdę warto mieć w swojej domowej apteczce ten naturalny specyfik. Jeśli lubisz proste i skuteczne rozwiązania na częste dolegliwości, koniecznie stwórz niezastąpioną nalewkę z aloesu. Dlaczego warto po nią sięgać? Wszystkiego dowiesz się poniżej.
Nalewka z aloesu – jakie są właściwości rośliny?
Aloes zawiera w sobie mleczko aloesowe, żel aloesowy oraz witaminy B i C. Oprócz tego posiada kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, kwas foliowy. Aloes ma duże właściwości lecznicze, więc może być stosowany na wielu płaszczyznach. Domowy sok z aloesu przyspiesza gojenie się ran, pomaga przy wysypkach, ukąszeniach owadów czy łuszczycy.
Nalewka z aloesu – przepis na spirytusie
Składniki:
- ½ litra soku aloesowego;
- ½ litra miodu pszczelego;
- ½ litra spirytusu;
- ½ litra soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Kup w aptece sok z aloesu albo samodzielnie go przygotuj.
- Roślina nie może być starsza niż 5 lat – na 3 dni przed robieniem nalewki zdejmij aloes z okna i nie podlewaj go. Oderwij listki, umyj i przełóż do lodówki, a po kilku dniach obierz je ze skórki. Pokrój miąższ na kawałki, po czym dokładnie wszystko zmiel.
- Do soku aloesowego dodaj miód pszczeli, spirytus i sok z cytryny – całość wymieszaj i gotową nalewkę przelej do ciemnych butelek.
- Odstaw nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na tydzień, ale regularnie wstrząsaj butelkami.
Nalewka z aloesu – przepis na bazie wina
Składniki:
- kilka liści aloesu;
- ½ litra czerwonego wina wytrawnego;
- 50 dag miodu pszczelego.
Przygotowanie:
- Oberwij z aloesu kilka dużych liści – umyj, osusz i włóż je do lodówki na tydzień.
- Po tym czasie odmierz z liści 50 dag aloesu – obetnij kolce, zdejmij skórkę i zmiel miąższ.
- Do miazgi dodaj wino i dokładnie wymieszaj, a następnie dorzuć miód i znów wymieszaj.
- Zamknij naczynie i odstaw wino w ciemne miejsce na 5 dni.
- Po tym czasie przecedź wino przez sitko i rozlej do ciemnych butelek.
- Przechowuj nalewkę na winie w lodówce.