Fit kolacja. Skorzystaj z kilku sprawdzonych pomysłów na lekki posiłek
Najczęściej wspomina się o tym, że śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia, ale bardzo często pomijamy kolację. Co powiesz na fit kolację? To doskonały pomysł szczególnie dla osób na diecie albo tych, którzy zamierzają na nią przejść. Jeśli marzysz o szczupłej sylwetce, zajrzyj poniżej po przepisy na lekkie fit kolacje – dzięki nim wprowadzisz do organizmu niezbędne kalorie oraz składniki odżywcze.
30.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Fit kolacja nie oznacza przymusowej głodówki i zajadanie się surowymi warzywami czy owocami. Wprost przeciwnie, pożywny ostatni posiłek w ciągu dnia sprawi, że następnego poranka obudzisz się najedzona, ale nie pełna. Każdy z poniższych pomysłów na fit kolację jest naprawdę prosty i nie zajmuje dużo czasu, dlatego skorzystaj ze sprawdzonych patentów.
Fit kolacja – ciepła szakszuka
Składniki:
- 2 jajka;
- 3 świeże pomidory;
- mała cebula;
- ząbek czosnku;
- szczypiorek;
- sól i pieprz;
- olej albo oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Na początek sparz pomidory w gorącej wodzie i pozbądź się ich skórek, po czym pokrój warzywa w kostkę. Obierz cebulę i drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni olej/oliwę i wrzuć cebulę z czosnkiem, po chwili dołącz pomidory i przyprawy. Kiedy pomidory zmiękną, wbij jajka – przykryj patelnię i po około 7 minutach zdejmij z ognia. Posyp świeżym szczypiorkiem i podawaj fit kolację na ciepło.
Fit kolacja – klasyczna sałatka
Składniki:
- pierś z kurczaka;
- mały brokuł;
- 2 świeże pomidory;
- 2 świeże ogórki;
- sałata lodowa;
- czerwona papryka;
Składniki sosu:
- kilka łyżek jogurtu greckiego;
- 3 ząbki czosnku;
- łyżka ketchupu;
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Pokrój w kostkę pierś z kurczaka i usmaż ją na patelni. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę oraz rozerwij sałatę na mniejsze kawałki. Wsyp składniki do dużej miski i przejdź do zrobienia sosu. Czosnek przeciśnij przez praskę, po czym wymieszaj ze sobą pozostałe składniki sosu. Wymieszaj ze sobą sałatkę z dipem – przed samym podaniem możesz schłodzić fit kolację w lodówce.
Fit kolacja – wersja słona
Składniki:
- 2 pełnoziarniste placki tortilli;
- przecier pomidorowy;
- pierś kurczaka;
- papryka;
- puszka kukurydzy;
- kilka pieczarek;
- czerwona cebula;
- tarta mozzarella;
- rukola;
- zioła prowansalskie;
- oregano.
Przygotowanie:
Wymieszaj przecier z ziołami i oregano – w ten sposób stworzysz sos do tortilli. Na oleju lub oliwie usmaż kurczaka, a następnie pokrój paprykę, cebulę oraz pieczarki. Placki tortilli posmaruj sosem i wyłóż na nie kurczaka oraz pozostałe składniki poza rukolą i posyp mozzarellą. W piekarniku nagrzanym do 220°C piecz placki przez 10 minut. Po wyciągnięciu domowej pizzy posyp ją rukolą i możesz już zajadać się fit kolacją.
Fit kolacja – wersja słodka
Składniki:
- 2 jajka;
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru;
- 150 g jogurtu naturalnego;
- 100 g mąki kukurydzianej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki ksylitolu (może być miód).
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej budyń oraz proszek do pieczenia – wszystko razem wymieszaj. Pozostałe składniki dodaj, po czym zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię nakładaj porcję masy, aby uformować placuszki. Smaż z obu stron aż łatwo zejdą z powierzchni. Fit kolacja jest już gotowa.
Fit kolacja – wegański posiłek
Składniki:
- 2 bataty;
- szklankę ciecierzycy;
- 3 świeże pomidory;
- 2 ząbki czosnku;
- 5-6 łyżek jogurtu sojowego;
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich;
- sól, pieprz i słodka papryka.
Przygotowanie:
Umyj bataty i przekrój na pół, po czym wsadź na wyłożoną papierem blachę. Oprósz ciecierzycę solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie połóż obok batatów – pieczemy całość w 200°C przez 20-25 minut do miękkości. Ciecierzycę wyjmij wcześniej, bo musi być chrupiąca. Jogurt włóż do miseczki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oregano – wszystko wymieszaj. Pomidory pokrój w kostkę i włóż na chwilę do batatów przed zakończeniem pieczenia. Po wyjęciu batatów wydrąż ich środek i nafaszeruj je ciecierzycą oraz pomidorami – na wierzch polej sosem czosnkowym. Fit kolacja będzie sycąca oraz zdrowa.