Kwas foliowy może zmniejszać częstotliwość migren
Spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwas foliowy, jak szpinak czy jarmuż, może sprawić, że migreny będą rzadsze.
Spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwas foliowy, jak szpinak czy jarmuż, może sprawić, że migreny będą rzadsze - informuje pismo "Headache".
Naukowcy z Queensland University of Technology w Australii analizowali wpływ kwasu foliowego spożywanego w warzywach, a nie w suplementach, w grupie 141 kobiet cierpiących na migrenę z aurą.
Wpływ diety był badany, zanim w Australii wprowadzono obowiązek wzbogacania mąki kwasem foliowym.
Badacze zaobserwowali, że kobiety, których dieta obfitowała w kwas foliowy, cierpiały na ataki migreny rzadziej.
Wcześniejsze badania wykazały podobną zależność w przypadku suplementów zawierających kwas foliowy - ich przyjmowanie było związane ze złagodzeniem objawów migreny.
Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zmniejsza ryzyko wad układu nerwowego u dzieci i zapobiega rozszczepowi kręgosłupa.
"Nasze badania sugerują, że związek ten może także wpływać na poprawę jakości życia osób cierpiących na migrenę.
Dłuższe obserwacje pomogą zweryfikować wpływ wzbogaconych produktów na tę dolegliwość" - komentuje autorka badań prof. Lyn Griffiths.
(PAP), koc/ mrt/