Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić esencję z niewiarygodnie wysoką dawką witaminy C?
Nalewka z dzikiej róży to źródło witaminy C, o czym warto pamiętać. W przypadku zbliżającej się jesiennej słoty dobrze mieć w zasięgu ręki smaczną i zdrową nalewkę, którą można się wzmocnić przy zimniejszych wieczorach. Zdecydowanie bardziej jest polecana niż łykanie tabletek, ponieważ trunek z dzikiej róży wykazuje większą skuteczność.
15.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Owoce dzikiej róży wręcz słyną z prozdrowotnych właściwości. W Polsce możesz znaleźć krzew bardzo blisko lasów – cechą charakterystyczną są podłużne czerwone owoce. Jeśli chcesz stworzyć nalewkę z dzikiej róży pamiętaj, aby przed przygotowaniem zerwać i zamrozić owoce na pewien czas – dopiero wtedy nabiorą swoich właściwości.
Nalewka z dzikiej róży – właściwości owoców
Dzika róża zawiera w sobie aż dziesięć razy więcej dawki witaminy C niż czarna porzeczka, a przy okazji znacznie lepiej się wchłania. Nalewka z dzikiej róży także jest bardzo zdrowa, bo zalewanie spirytusem wcale nie niszczy jej właściwości. W owocach znajdziesz witaminę A, B1, B2, K, E, kwas foliowy, pektyny oraz garbniki. Przede wszystkim nalewka z dzikiej róży działa wzmacniająco i poprawia odporność organizmu, dlatego może być stosowana przy przeziębieniu czy grypie. Dzika róża pomocniczo wspomaga leczenie wątroby, nerek czy przewodu pokarmowego.
Nalewka z dzikiej róży – klasyczny przepis
Składniki:
- 0,5 kg owoców dzikiej róży;
- 0,5 litra wódki;
- 100 ml spirytusu;
- 0,5 -1 szklanki cukru;
- 0,5 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Umyj owoce dzikiej róży, a następnie nakłuj je widelcem.
- Wszystko wsyp do słoja i zalej alkoholem – po zakręceniu, odstaw słoik na 2 tygodnie.
- Następnie gotuj wodę z cukrem i tak powstałym syropem zalej owoce w alkoholu i ponownie odstaw na 2 tygodnie.
- Na koniec przecedź nalewkę i odstaw na 2 miesiące.
- Dla lepszego smaku możesz ją przefiltrować.
Nalewka z dzikiej róży – szybki wariant
Składniki:
- 0,5 kg owoców dzikiej róży;
- 1 litr wódki żytniej;
- 250 ml miodu.
Przygotowanie:
- Rozgnieć umyte owoce i zalej wódką.
- Dodaj miód i dobrze całość wymieszaj – odstaw na 2 tygodnie.
- Po tym czasie możesz przefiltrować nalewkę.
- Nalewka z dzikiej róży jest gotowa, ale dla poprawy smaku lepiej pozostawić ją na jakiś czas.
Nalewka z dzikiej róży – ziołowa wersja
Składniki:
Przygotowanie:
- Umyte owoce nakłuj widelcem.
- Owoce włóż do słoja razem z miętą, rumiankiem i goździkami, po czym zalej wszystko spirytusem.
- Zakręć słój i odstaw na 5 tygodni.
- Następnie zlej nalewkę, a owoce wyciśnij. Uzyskany sok przecedź i połącz z wcześniejszym płynem.
- Wymieszaj miód z 2 szklankami wody – po przestudzeniu dodaj wódkę i połącz mieszankę z nalewką.
- Wymieszaj i rozlej do butelek po przefiltrowaniu.
Nalewka z dzikiej róży – pomocne płatki
Składniki:
- płatki z około 100 kwiatów dzikiej róży;
- 1 szklanka cukru;
- sok z cytryny;
- 0,5 litra wódki.
Przygotowanie:
- Porwij płatki na mniejsze kawałki i zasyp cukrem.
- Całość smaż jak konfiturę przez pół godziny.
- Przełóż płatki do słoja, dodaj sok z cytryny i wódkę – odstaw wszystko na 3 miesiące.
- Przecedź i rozlej do butelek – ponownie odstaw na 1 miesiąc.