GotowaniePrzepisyNalewka z dzikiej róży. Jak zrobić esencję z niewiarygodnie wysoką dawką witaminy C?

Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić esencję z niewiarygodnie wysoką dawką witaminy C?

Nalewka z dzikiej róży to źródło witaminy C, o czym warto pamiętać. W przypadku zbliżającej się jesiennej słoty dobrze mieć w zasięgu ręki smaczną i zdrową nalewkę, którą można się wzmocnić przy zimniejszych wieczorach. Zdecydowanie bardziej jest polecana niż łykanie tabletek, ponieważ trunek z dzikiej róży wykazuje większą skuteczność.

Nalewka z dzikiej róży zapewni odpowiednią dawkę witamin.
Nalewka z dzikiej róży zapewni odpowiednią dawkę witamin.
Źródło zdjęć: © 123RF

15.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Owoce dzikiej róży wręcz słyną z prozdrowotnych właściwości. W Polsce możesz znaleźć krzew bardzo blisko lasów – cechą charakterystyczną są podłużne czerwone owoce. Jeśli chcesz stworzyć nalewkę z dzikiej róży pamiętaj, aby przed przygotowaniem zerwać i zamrozić owoce na pewien czas – dopiero wtedy nabiorą swoich właściwości.

Nalewka z dzikiej róży – właściwości owoców

Dzika róża zawiera w sobie aż dziesięć razy więcej dawki witaminy C niż czarna porzeczka, a przy okazji znacznie lepiej się wchłania. Nalewka z dzikiej róży także jest bardzo zdrowa, bo zalewanie spirytusem wcale nie niszczy jej właściwości. W owocach znajdziesz witaminę A, B1, B2, K, E, kwas foliowy, pektyny oraz garbniki. Przede wszystkim nalewka z dzikiej róży działa wzmacniająco i poprawia odporność organizmu, dlatego może być stosowana przy przeziębieniu czy grypie. Dzika róża pomocniczo wspomaga leczenie wątroby, nerek czy przewodu pokarmowego.

Nalewka z dzikiej róży – klasyczny przepis

Składniki:

  • 0,5 kg owoców dzikiej róży;
  • 0,5 litra wódki;
  • 100 ml spirytusu;
  • 0,5 -1 szklanki cukru;
  • 0,5 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Umyj owoce dzikiej róży, a następnie nakłuj je widelcem.
  2. Wszystko wsyp do słoja i zalej alkoholem – po zakręceniu, odstaw słoik na 2 tygodnie.
  3. Następnie gotuj wodę z cukrem i tak powstałym syropem zalej owoce w alkoholu i ponownie odstaw na 2 tygodnie.
  4. Na koniec przecedź nalewkę i odstaw na 2 miesiące.
  5. Dla lepszego smaku możesz ją przefiltrować.

Nalewka z dzikiej róży – szybki wariant

Składniki:

  • 0,5 kg owoców dzikiej róży;
  • 1 litr wódki żytniej;
  • 250 ml miodu.

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć umyte owoce i zalej wódką.
  2. Dodaj miód i dobrze całość wymieszaj – odstaw na 2 tygodnie.
  3. Po tym czasie możesz przefiltrować nalewkę.
  4. Nalewka z dzikiej róży jest gotowa, ale dla poprawy smaku lepiej pozostawić ją na jakiś czas.

Nalewka z dzikiej róży – ziołowa wersja

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży;
  • ¾ litra spirytusu;
  • ½ litra wódki;
  • 400 ml miodu;
  • kilka goździków;
  • 1 łyżeczka suszonego rumianku;
  • 1 łyżeczka mięty.

Przygotowanie:

  1. Umyte owoce nakłuj widelcem.
  2. Owoce włóż do słoja razem z miętą, rumiankiem i goździkami, po czym zalej wszystko spirytusem.
  3. Zakręć słój i odstaw na 5 tygodni.
  4. Następnie zlej nalewkę, a owoce wyciśnij. Uzyskany sok przecedź i połącz z wcześniejszym płynem.
  5. Wymieszaj miód z 2 szklankami wody – po przestudzeniu dodaj wódkę i połącz mieszankę z nalewką.
  6. Wymieszaj i rozlej do butelek po przefiltrowaniu.

Nalewka z dzikiej róży – pomocne płatki

Składniki:

  • płatki z około 100 kwiatów dzikiej róży;
  • 1 szklanka cukru;
  • sok z cytryny;
  • 0,5 litra wódki.

Przygotowanie:

  1. Porwij płatki na mniejsze kawałki i zasyp cukrem.
  2. Całość smaż jak konfiturę przez pół godziny.
  3. Przełóż płatki do słoja, dodaj sok z cytryny i wódkę – odstaw wszystko na 3 miesiące.
  4. Przecedź i rozlej do butelek – ponownie odstaw na 1 miesiąc.
Komentarze (1)