GotowaniePrzepisyNalewka z sosny. Dwa sposoby na jej przygotowanie

Nalewka z sosny. Dwa sposoby na jej przygotowanie

Domowa nalewka z sosny pomaga m.in. w leczeniu kilku przypadłości. Nie można jej kupić ani w aptece, ani w sklepach, dlatego zobacz, jak łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu.

Jak zrobić nalewkę z sosny?
Jak zrobić nalewkę z sosny?
Źródło zdjęć: © 123RF
Patrycja Ceglińska-Włodarczyk

Sosna ma bardzo dużo właściwości, które znajdują zastosowanie m.in. w leczeniu. Pączki sosny mają działanie odkażające i wykrztuśne, dlatego świetnie sprawdzą się przy takich dolegliwościach jak katar, ból gardła, czy kaszel.

Sosna zawiera też w sobie dużo olejków eterycznych, które udrażniają organizm. Poza tym jest źródłem witaminy C.

Nalewka z sosny - właściwości lecznicze

Nalewkę z sosny można zastosować m.in. przy przeziębieniu, ponieważ rozgrzewa i likwiduje pierwsze objawy grypy, a także innych infekcji. W pędach sosny znajdują się takie substancje czynne jak:

- borneol,

- limonen,

- flawonoidy,

- kwasy żywiczne,

- garbniki,

- witamina C,

- sole mineralne,

- cukry.

Przy jakich infekcjach można zastosować nalewkę z sosny?

- anginie,

- zapaleniu oskrzeli,

- bólach gardła,

- kaszlu,

- zapaleniu pęcherzyka żółciowego.

Przepis na nalewkę z sosny

Nalewki z sosny nie można kupić w aptece czy w sklepie, dlatego warto zrobić ją samemu. Co potrzebujemy do jej przygotowania nalewki z sosny?

- pół kg syropu z pędów sosny,

- 0,30 l spirytusu,

- 0,30 l wody,

- 1 szklanka cukru,

- 3 łyżki soku z cytryny,

- 2 łyżki miodu

Aby przygotować nalewkę, należy pociąć pędy sosny i włożyć je do litrowego słoja. Następnie zmieszać spirytus z wodą i zalać pędy. Odstawić na trzy tygodnie szczelnie zamykając. Po tym czasie zlać alkohol, zasypać pędy sosny cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie. Na sam koniec zlać syrop ze słoika, dodać dwie łyżki miodu i sok z cytryny. Wszystko wymieszać z alkoholem zlanym wcześniej.

Nalewka z pędów sosny - drugi sposób

Syrop z pędów sosny zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Pędy należy zalać spirytusem i wodą w proporcji 2:1.

Składniki:

- pędy sosny,

- spirytus,

- woda,

- miód lub cukier

Pędy sosny należy włożyć do słoika, a następnie zalać je spirytusem i wodą w proporcji 2:1. Owoce muszą być całe zanurzone. Słój zamknąć szczelnie i odstawić w zimne i ciemne miejsce. Co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem, aby wszystko się wymieszało. Po tygodniu trzeba nalewki spróbować, aby ocenić, ile dodać cukru. Zakręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce. Po miesiącu przelać do butelek.

Źródło artykułu:WP Kobieta
nalewkasosnanalewka przepis

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)