Nalewka z sosny. Dwa sposoby na jej przygotowanie
Domowa nalewka z sosny pomaga m.in. w leczeniu kilku przypadłości. Nie można jej kupić ani w aptece, ani w sklepach, dlatego zobacz, jak łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu.
Sosna ma bardzo dużo właściwości, które znajdują zastosowanie m.in. w leczeniu. Pączki sosny mają działanie odkażające i wykrztuśne, dlatego świetnie sprawdzą się przy takich dolegliwościach jak katar, ból gardła, czy kaszel.
Sosna zawiera też w sobie dużo olejków eterycznych, które udrażniają organizm. Poza tym jest źródłem witaminy C.
Nalewka z sosny - właściwości lecznicze
Nalewkę z sosny można zastosować m.in. przy przeziębieniu, ponieważ rozgrzewa i likwiduje pierwsze objawy grypy, a także innych infekcji. W pędach sosny znajdują się takie substancje czynne jak:
- borneol,
- limonen,
- flawonoidy,
- kwasy żywiczne,
- garbniki,
- witamina C,
- sole mineralne,
- cukry.
Przy jakich infekcjach można zastosować nalewkę z sosny?
- anginie,
- zapaleniu oskrzeli,
- bólach gardła,
- kaszlu,
- zapaleniu pęcherzyka żółciowego.
Przeczytaj: Jak wykorzystać właściwości lecznicze sosny
Przepis na nalewkę z sosny
Nalewki z sosny nie można kupić w aptece czy w sklepie, dlatego warto zrobić ją samemu. Co potrzebujemy do jej przygotowania nalewki z sosny?
- pół kg syropu z pędów sosny,
- 0,30 l spirytusu,
- 0,30 l wody,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu
Aby przygotować nalewkę, należy pociąć pędy sosny i włożyć je do litrowego słoja. Następnie zmieszać spirytus z wodą i zalać pędy. Odstawić na trzy tygodnie szczelnie zamykając. Po tym czasie zlać alkohol, zasypać pędy sosny cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie. Na sam koniec zlać syrop ze słoika, dodać dwie łyżki miodu i sok z cytryny. Wszystko wymieszać z alkoholem zlanym wcześniej.
Nalewka z pędów sosny - drugi sposób
Syrop z pędów sosny zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Pędy należy zalać spirytusem i wodą w proporcji 2:1.
Składniki:
- pędy sosny,
- spirytus,
- woda,
- miód lub cukier
Pędy sosny należy włożyć do słoika, a następnie zalać je spirytusem i wodą w proporcji 2:1. Owoce muszą być całe zanurzone. Słój zamknąć szczelnie i odstawić w zimne i ciemne miejsce. Co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem, aby wszystko się wymieszało. Po tygodniu trzeba nalewki spróbować, aby ocenić, ile dodać cukru. Zakręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce. Po miesiącu przelać do butelek.