Napar z pokrzywy – właściwości i przygotowanie
Pokrzywa powszechnie uważana jest chwast szpecący ogródki i pobocza dróg. Odpycha ze względu na nieprzyjemne poparzenia, które funduje w kontakcie ze skórą. Tymczasem napar z pokrzywy to hojne źródło witamin i minerałów mających zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.
26.06.2018 | aktual.: 02.08.2018 11:07
Pokrzywa – wartości odżywcze
Pokrzywa to roślina nieprzyjazna tylko pozornie. Poparzenia, które powoduje to jedynie system obronny. Dlatego pokrzywę należy zrywać w gumowych rękawiczkach. Pełnię substancji odżywczych uzyskamy po zalaniu pokrzywy gorącą wodą i zrobieniu naparu.
W pokrzywie zawarte są:
- witaminy: witamina A, witaminy z grupy B, witamina K,
- minerały: fosfor, potas, żelazo, mangan, wapń,
- garbniki,
- serotonina,
- fitosterole,
- sole mineralne,
- flawonoidy,
- superlektyna,
- krzemionka.
Właściwości naparu z pokrzywy
W tradycji utarło się przekonanie, że pokrzywa czyści krew. Nic w tym dziwnego, bo napar z pokrzywy działa na organizm oczyszczająco i wzmacniająco.
Poza tym pokrzywa:
- usuwa z organizmu toksyny, a także nadmiar mocznika i chlorków,
- przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie,
- poprawia proces produkcyjny hormonów i enzymów,
- może obniżać ciśnienie krwi, jak również poziomu cukru,
- uspokaja i odpręża,
- hamuje krwotoki,
- podnosi poziom hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek, przez co pozwala uniknąć niedokrwistości,
- przyspiesza pracę trzustki, żołądka i wątroby,
- poprawia odporność organizmu, ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe,
- ma właściwości moczopędne, pomaga też przy kamicy nerkowej,
- istnieją przesłanki, że napar z pokrzywy może ograniczać powstawanie komórek rakowych.
Soki z pokrzywy można zrobić za pomocą wyciskarek wolnoobrotowych. Teraz kupisz je taniej dzięki WP radarOkazji.
Napar z pokrzywy – zalecenia i przeciwwskazania
Picie naparu z pokrzywy zaleca się osobom, które mają problemy trawienne i słabą przemianę materii. Poza tym powinny spożywać go osoby, które skarżą się na dolegliwości związane z kamicą nerkową. Napar z pokrzywy to także rozwiązanie na ogólne zmęczenie i złe samopoczucie, które w dużej mierze bywa spowodowane nadmiarem toksyn w organizmie. Co ciekawe, herbatka z pokrzywy wpływa pozytywnie na proces laktacji, dlatego je picie zaleca się kobietom karmiącym.
Naparu z pokrzywy należy unikać przy jednoczesnym przyjmowaniu leków na cukrzycę oraz w czasie zapalenia pęcherza. Poza tym nie zaleca się go osobom, które zmagają się z częstymi krwotokami lub cierpią na niewydolność nerek. Co ważne, naparu z pokrzywy nie powinni pić również ci, którzy spodziewają się w bliskiej perspektywie zabiegu chirurgicznego.
Przy zbyt częstym piciu naparu z pokrzywy mogą pojawiać się reakcje alergiczne takie jak puchnięcie, zaczerwienienie i swędzenie skóry wokół oczu.
Jak zrobić napar z pokrzywy?
Pokrzywa wykorzystywana do naparu powinna być młoda, jeszcze przed kwitnięciem. Ważne, aby rosła z dala od drogi, gdzie unoszą się spaliny. Pokrzywę należy wysuszyć, przechowując w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dla leniwych prostszym sposobem jest jednak zakup suszonej pokrzywy w aptece.
Napar z pokrzywy uzyskuje się poprzez zaparzenie kilku liści wrzątkiem, nakryciu kubka spodeczkiem i odczekaniem 10 minut, aby pokrzywa oddała ekstrakt. Ten, kto nie lubi smaku naparu z pokrzywy, może dodać plaster cytryny, który poprawi aromat.