Nie tylko kawiarka i zaparzacz. Te sprzęty z powodzeniem zastąpią ekspres
Każdy, kto kocha kawę, a z różnych względów nie posiada ekspresu ciśnieniowego, powinien zapoznać się z tymi niewielkimi urządzeniami. One umożliwią zaparzenie kawy równie pysznej, jak ta od profesjonalnych baristów. W zestawieniu pominęliśmy kawiarki i zaparzaczce french press i skupiliśmy się na trzech bardziej nowatorskich metodach.
03.02.2022 | aktual.: 07.02.2022 10:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bez względu na to, którą metodę parzenia wybierzesz, pamiętaj, że do zaparzenia kawy używamy wody w temperaturze 90- 95 st. a kluczem do pysznego naparu jest zawsze… pyszna kawa. Dobre ziarno, zmielone świeżo na odpowiednią grubość to podstawa. Reszta (jak ilość kawy, ilość wody, czas parzenia) jest kwestią twoich upodobań.
Aeropress
Aeropress wygląda jak strzykawka do kawy. To niewielkich rozmiarów sprzęt, który daje nieograniczone możliwości zaparzania kawy. Przy jego użyciu można eksperymentować z ilością i grubością zmielenia ziarna, czasem parzenia czy temperaturą wody. Zmiana tych parametrów sprawi, że z tych samych ziaren można uzyskać napój o zupełnie różnych smakach. My opiszemy jedynie podstawową zasadę parzenia kawy w Aeropressie.
Świeżą, przefiltrowaną wodę należy podgrzać do temp. Ok. 90 st. 16-18g ziarna zmielić drobno w młynku. Zmieloną kawę przsypujemy do aeropresu, zalewamy ok. 40g wody i dwukrotnie mieszamy. Ten etap nazywa się preinfuzją – kawa dzięki niemu "oddycha" i uzyskany przez nas napar jest pełniejszy i bardziej zrównoważony w smaku. Po upływie 30 sek. Dolewamy wodę do poziomu 250 g., mieszamy kawę maksymalnie dwa razy i tłoczymy ją przez filtr. To powinno potrwać ok. 2-2:30 min. Im wolniejszy proces filtracji, tym delikatniejszy napar. Przefiltrowaną kawę trzeba jeszcze zamieszać i można już przelać ją do filiżanki.
Kupując Aeropress, otrzymujesz 350 sztuk filtrów, lejek, mieszadło, miarkę oraz pokrowiec. Do zestawu możesz dokupić filtr stalowy lub zestaw filtrów papierowych, a także zapasowe sitko.
Dripper
Dripper to taka pomniejszona, uproszczona wersja ekspresu przelewowego. Działa na takiej samej zasadzie: "cedzimy" kawę przez papierowy filtr. Przed zaparzeniem kawy przelej filtr gorącą wodą, żeby pozbyć się nieprzyjemnego posmaku i rozgrzać dripper. Świeżo zmieloną kawę przesyp do filtra i zalej małą ilością wody – podobnie jak przy użyciu aeropressu tu także poddajemy ją preifnfuzji, czyli namaczamy na czas ok. 30 sek. by mógł ulotnić się z niej dwutlenek węgla powstały w procesie palenia. Pozostałą porcję wody przeznaczoną do zaparzenia kawy dzielimy na trzy części, po każdym zalaniu mieszamy kawę, a kiedy już wszysko spłynie do dzbanka lub filiżanki, czekamy jeszcze kilka sekund i gotowe. Cały proces parzenia kawy w dripperze powinien wynieść ok. 2,5 – 4 min.
Ta metoda parzenia w ostatnich latach wróciła do łask. Po długim okresie monopolu kaw w stylu włoskim zaczęliśmy ponownie skłaniać się ku opcjom przelewowym. Smak tak pozyskanych naparów powinni docenić szczególnie zwolennicy bardzo aromatycznych kaw z charakterystycznym kwasowym posmakiem.
Dzbanki do cold brew
Cold brew to opcja dla wielbicieli kawy na zimno. Sprawdzi się nie tylko latem. Tego rodzaju kawy właściwie nie zaparzamy, a moczymy (macerujemy). Nie, to nie jest to samo co wystudzenie klasycznie zaparzonej kawy. Cold brew jest dużo łagodniejsze w smaku. Pozbawione goryczki i kwasowości, ale nadal bardzo aromatyczne. Podobnie, jak w pozostałych metodach parzenia, tu także nie ma jednego przepisu. Smak uzyskanego naparu zależy od rodzaju i ilości użytej kawy, a także czasu moczenia. Trzeba więc próbować i eksperymentować w poszukiwaniu najlepszego smaku dla siebie. Punktem wyjścia tych poszukiwań może być taki oto przepis: 70 g średnio zmielonej kawy zalej 1 l zimnej, przefiltrowanej wody. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na ok. 9 godzin (są też tacy, którzy macerują kawę nawet 12 godzin). Cold brew można przygotować w dedykowanych naczyniach lub zwykłych słoikach, należy wówczas przefiltrować uzyskany napar.