Żyć lepiejNie wylewaj po gotowaniu. Rośliny będą wdzięczne

Nie wylewaj po gotowaniu. Rośliny będą wdzięczne

Zastanawiasz się, co zrobić z wodą po ugotowanym ryżu? Nie wylewaj. Warto ponownie ją wykorzystać, ponieważ wykazuje szereg odżywczych właściwości, które pozytywnie wpływają na rośliny.

Woda po gotowaniu ryżu to świetny nawóz
Woda po gotowaniu ryżu to świetny nawóz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wylewasz wodę pozostałą po ugotowanym ryżu? To błąd. Możesz ją ponownie wykorzystać - sprawdzi się m.in. w pielęgnacji roślin. Woda po ryżu może okazać się świetnym nawozem.

Jakie właściwości wykazuje woda ryżowa?

Woda ryżowa zawiera cenne składniki takie jak: żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B. Nasze mamy i babcie używały jej kiedyś do krochmalenia ubrań, bielizny lub pościeli, aby tkaniny były bardziej miękkie w dotyku i dłużej pachniały. Wodę po gotowaniu ryżu wykorzystuje się również w celach kosmetycznych, ponieważ zawiera sporo cennych minerałów i witamin. Sprawdzi się zarówno w pielęgnacji włosów (wzmocni i wygładzi pasma), jak i cery - oczyści pory oraz przywróci cerze naturalny blask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki wpływ ma woda ryżowa na rośliny?

Woda po gotowaniu ryżu możesz wykorzystać jako nawóz do roślin. Specyfik posiada wiele składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na ich rozwój. Znajdziemy w niej m.in. fosfor i cynk. Pierwszy wspomaga i odżywia system korzeniowy oraz sprawia, że rośliny rosną szybciej. Z kolei cynk zwiększa ich odporność i przyczynia się do utrzymania zdrowotności roślin. Chroni je przed chorobami grzybowymi oraz atakami szkodników. Woda, która posłuży ci jako nawóz, nie może zawierać soli. Zbytnie zasolenie gleby może doprowadzić do obumarcia rośliny - na skutek trudności z pobieraniem składników odżywczych z ziemi.

Powiedz nam, co sądzisz o reklamach. Wypełnij krótką ankietę.

Nie wylewaj wody po gotowaniu ryżu
Nie wylewaj wody po gotowaniu ryżu© Adobe Stock

Woda ryżowa do podlewania roślin - jak przygotować?

Wodę po ryżu rozcieńcz ze zwykłą wodą kranową, w proporcji 1:2. Mikstura powinna być przestudzona - możesz ją przygotować w butelce i w ten sposób podlać rośliny. Zabieg wykonuj maksymalnie dwa razy w miesiącu (częstsze podlewanie może zaszkodzić uprawom). Pierwsze efekty zauważysz bardzo szybko, a rośliny odwdzięczą się pięknym i zdrowym wyglądem.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
wodawoda ryżowaogród

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)