Wymieszaj z płynem do naczyń i wetrzyj w patelnię. Będzie jak nowa

Często zdarza się, że w wyniku użytkowania patelnia zostaje przypalona. Zamiast sięgać po drogie środki chemiczne, warto znać domowe triki, które pomogą w usunięciu przypalonego tłuszczu oraz resztek jedzenia.

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przypalona patelnia to problem w wielu gospodarstwach domowych. Często jesteśmy świadkami, jak tłuszcz wycieka podczas smażenia, pozostawiając trwałe ślady. Podczas gotowania, kiedy temperatura jest zbyt wysoka, przypalenie staje się nieuniknione - szczególnie gdy zapomnimy o mieszaniu potraw. Z czasem zabrudzenia osadzają się na spodzie i bokach naczynia, co prowadzi do trwałego uszkodzenia powierzchni.

Brudna patelnia nie tylko psuje estetykę naszej kuchni, ale także wpływa na jej trwałość. Regularne czyszczenie i dbanie o sprzęt kuchenny jest kluczowe, aby uniknąć takich sytuacji. Na szczęście istnieją domowe metody, które pomogą w walce z brudem.

Wyczyść patelnię za pomocą skorupek jaj

Jeżeli z jakiegoś powodu zostały ci skorupki jajek, nie wyrzucaj ich. Przydadzą ci się one w wyczyszczeniu przypalonej patelni. To sposób nie tylko tani, ale i niezwykle skuteczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy, że sięgniesz po skorupki z trzech lub czterech jajek, które dokładnie rozdrobnisz w blenderze, aż powstanie pył. Wysyp je na nawilżoną powierzchnię naczynia ze spalenizną. Dodaj także kilka kropel płynu do mycia naczyń lub odrobinę soku z cytryny.

Pył ze skorupek należy delikatnie wcierać w przypalone miejsca, najlepiej używając do tego gąbki do zmywania. Nie dociskaj jej jednak zbyt mocno, żeby nie uszkodzić powłoki naczynia. Po chwili wcierania opłucz patelnię letnią wodą i umyj ją tak, jak zawsze.

Domowe sposoby na przypaloną patelnię

Jednym z popularniejszych sposobów na wyczyszczenie przypalonej patelni jest także użycie octu białego i sody oczyszczonej. Nałóż sól kuchenną na spód patelni i polej płynem do mycia naczyń. Następnie przykryj ręcznikiem papierowym i polej octem białym, aby całość była dobrze nasączona. Po ok. 30 minutach z łatwością usuniesz zabrudzenia. Wystarczy przetrzeć.

Inną niekonwencjonalną metodą jest użycie keczupu. Dzięki zawartości octu i kwasu cytrynowego przecier z pomidorów efektywnie radzi sobie z przypaleniami. Wystarczy polać nim powierzchnię patelni, dodać trochę wody i podgrzewać na małym ogniu, unikając zagotowania. Po godzinie naczynie myjemy wodą i czyścimy szorstką stroną gąbki.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)