Nałóż na spód patelni. Po pół godziny brud odejdzie całymi płatami

Przypalona od spodu patelnia to częsta zmora gotujących. Podczas smażenia tłuszcz często wypływa na zewnątrz naczynia. Pozbycie się zaschniętych resztek nie należy do najłatwiejszych, dlatego zobacz, jak w skuteczny sposób sprawić, by patelnia wyglądała jak nowa.

PatelniaTrik na uporczywy brud z patelni jest na wagę złota
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego patelnia przypala się od spodu?

Szczególnie spód patelni narażony jest na zasychający tłuszcz. Zdarza się, że kładziemy ją na brudnych rusztach czy kuchence, co powoduje, że jej powierzchnia staje się zabrudzona. Co więcej, gdy przyrządzamy danie, zawartość patelni może wypłynąć na zewnątrz i znaleźć się na ściankach i spodzie. Oprócz tego, płomienie czy wysoka temperatura indukcji potrafią niszczyć zewnętrzną część naczynia.

Zalegający brud nie tylko wygląda nieestetycznie, ale także wpływa na kondycję patelni. W konsekwencji staje się ona mniej wytrzymała, co może prowadzić do łatwiejszego przypalenia potrawy. Dlatego warto zwracać uwagę na "ściekające" zabrudzenia oraz stan naszej kuchenki. Jeśli już dojdzie do zabrudzeń, to po ostygnięciu jak najszybciej należy umyć patelnię w ciepłej wodzie przy użyciu płynu do naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprytne triki na sprzątanie

Domowy sposób na uciążliwy brud

Czyszczenie patelni nie należy do najprzyjemniejszych, ponieważ z reguły jest to czasochłonne, a i tak efekty zwykle nie są zadowalające. Niestety sam płyn do naczyń może okazać się nieskuteczny w tej walce. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzony sposób, którym podzieliła się @anetazorganizowana na swoim Instagramie.

1. Na spód patelni nasyp sól kuchenną, pokrywając nią całą zewnętrzną powierzchnię.

2. Następnie polej to samo miejsce płynem do naczyń.

3. Całość obficie posyp sodą oczyszczoną.

4. Wszystko przykryj kilkoma listkami ręcznika papierowego.

5. Po tej czynności polej go octem białym, aby zmoczyć cały papier.

6. Odczekaj 30 minut.

7. Po tym czasie wszystko swobodnie zetrzesz papierem, a po tłuszczu nie zostanie ani śladu.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Świętuje 69. urodziny. Osiągnięcia zawdzięcza przede wszystkim żonie
Świętuje 69. urodziny. Osiągnięcia zawdzięcza przede wszystkim żonie
Nie kiś w tym ogórków. Narażasz swoje zdrowie
Nie kiś w tym ogórków. Narażasz swoje zdrowie
Ocet i chlor to tylko początek. Te domowe mikstury tworzą trującą mieszankę
Ocet i chlor to tylko początek. Te domowe mikstury tworzą trującą mieszankę
Wylej na kostkę. Brud i mech będą wspomnieniem
Wylej na kostkę. Brud i mech będą wspomnieniem
Pozbądź się cukrowego brzucha. Wystarczy ograniczyć jedną rzecz
Pozbądź się cukrowego brzucha. Wystarczy ograniczyć jedną rzecz
Ta zupa to prawdziwe złoto. Jest jak "balsam dla jelit"
Ta zupa to prawdziwe złoto. Jest jak "balsam dla jelit"
Można je pokochać albo znienawidzić. Tylko spójrzcie na buty Hailey Bieber
Można je pokochać albo znienawidzić. Tylko spójrzcie na buty Hailey Bieber
Wrzuć pod tuje w lipcu. Szybko zobaczysz efekty
Wrzuć pod tuje w lipcu. Szybko zobaczysz efekty
Wlej do gniazda mrówek. Szybko zapomnisz o intruzach
Wlej do gniazda mrówek. Szybko zapomnisz o intruzach
Grochola była jego teściową. Wyznał, czy dalej ma z nią kontakt
Grochola była jego teściową. Wyznał, czy dalej ma z nią kontakt
Już dawno zrezygnowała z klasycznych szpilek. Jej buty to najlepszy wybór dla 50-latek?
Już dawno zrezygnowała z klasycznych szpilek. Jej buty to najlepszy wybór dla 50-latek?
Znak, że przekarmiłeś pomidory. Działaj, nim będzie za późno
Znak, że przekarmiłeś pomidory. Działaj, nim będzie za późno