Polacy się zajadają. Niepokojące, co robi w ustach

Podrażnienia w jamie ustnej, pieczenie w gardle, biegunka. Aby uniknąć tych nieprzyjemnych objawów, lepiej nie jeść ananasa, który jeszcze nie dojrzał. Po czym go rozpoznać?

Polacy się zajadają. Niepokojące, co robi w ustachNiedojrzały jest trujący
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ihor Bondarenko
1

Ananas to owoc, który w letnie dni dostarcza nam nie tylko orzeźwienia. Jego słodki smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Należy jednak wiedzieć, że nie zawsze ananasy, które widzimy na sklepowych półkach, są odpowiednie do spożycia.

Uważaj na niedojrzałe ananasy

Ananas, szczególnie latem, cieszy się dużą popularnością i jest łatwo dostępny w polskich sklepach. Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie - od wypiekania ciast, przez tworzenie deserów, aż po przygotowywanie koktajli czy drinków. Wielu z nas uwielbia jego słodki smak i chętnie spożywa na surowo. Warto jednak zachować ostrożność. Jeśli owoc jest niedojrzały, jego spożycie może przynieść niepożądane skutki i zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Dojrzewanie ananasa to proces, który wymaga sporo czasu. W sklepach często spotykamy ananasy, które są jasnożółte, mają zielone liście i są bardzo twarde. To oznacza, że owoc jest jeszcze niedojrzały i powinien poleżeć w dobrze nasłonecznionym miejscu przez ponad tydzień. Kolejny sygnał ostrzegawczy, to odczuwalne przy jedzeniu pieczenie.

Dlaczego jedzenie niedojrzałego ananasa szkodzi?

Ananas zawiera bromelainę, czyli mieszankę enzymów, które trawią białko. Dlatego podczas jedzenia niedojrzałego ananasa możesz odczuć podrażnienia na wargach i w jamie ustnej, szczególnie na języku, podniebieniu i gardle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na chrapanie. Jeszcze dziś kup tę roślinę

To jednak nie wszystko. Bromelaina, która obecna w dużych ilościach wywołuje podrażnienia gardła, wpływa również na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. W efekcie owoc może zadziałać jak środek na przeczyszczenie.

Aby tego uniknąć, można poddać owoc obróbce termicznej. Ciepło bowiem denaturuje enzymy. Innym rozwiązaniem jest pocięcie ananasa i pozostawienie go w temperaturze pokojowej, co powinno zmniejszyć działanie bromelainy. Sposób ten zadziała, ale wymaga czasu. Enzymy mogą bowiem przetrwać w niższej temperaturze nawet tydzień.

Znasz kobietę, której działania i zaangażowanie podziwiasz? Koniecznie zgłoś ją w naszym plebiscycie #Wszechmocne

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Masz w domu stary dowód? Lepiej się go nie pozbywaj
Masz w domu stary dowód? Lepiej się go nie pozbywaj
30-latka nie żyje. Karetki nie było, śmigłowca odmówiono
30-latka nie żyje. Karetki nie było, śmigłowca odmówiono
Kto wysieje, ten pożałuje. Przyłapanym grozi grzywna lub areszt
Kto wysieje, ten pożałuje. Przyłapanym grozi grzywna lub areszt
44-latka nie żyje. Lekarz zapamięta tego SMS-a do końca życia
44-latka nie żyje. Lekarz zapamięta tego SMS-a do końca życia
Zostawił dwulatka w oknie życia. Wszczęto postępowanie
Zostawił dwulatka w oknie życia. Wszczęto postępowanie
"Miałam w piersi zmianę". Okazało się, że to nowotwór
"Miałam w piersi zmianę". Okazało się, że to nowotwór
Dermatolożka bije na alarm. Opłakane konsekwencje robienia hybrydy
Dermatolożka bije na alarm. Opłakane konsekwencje robienia hybrydy
Kurtka Cichopek to hit na wiosnę. Pora rozstać się z ramoneską
Kurtka Cichopek to hit na wiosnę. Pora rozstać się z ramoneską
W PRL-u były hitem. Wrócą ponownie do łask?
W PRL-u były hitem. Wrócą ponownie do łask?
Kwiatki odeszły do lamusa? Spójrzcie tylko na sukienkę Kubickiej
Kwiatki odeszły do lamusa? Spójrzcie tylko na sukienkę Kubickiej
Kluczowy zabieg dla magnolii. Nie przegap terminu
Kluczowy zabieg dla magnolii. Nie przegap terminu
Nie można oderwać oczu. Na evencie wyglądała obłędnie
Nie można oderwać oczu. Na evencie wyglądała obłędnie