GotowaniePrzepisyNiekonwencjonalne gotowanie

Niekonwencjonalne gotowanie

Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę z tego że kwiaty mogą być nie tylko ozdobą naszych działek i ogrodów, ale także można ich użyć do przyrządzenia oryginalnych potraw.

Niekonwencjonalne gotowanie
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

21.05.2007 | aktual.: 29.06.2010 12:30

Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę z tego że kwiaty mogą być nie tylko ozdobą naszych działek i ogrodów, ale także można ich użyć do przyrządzenia oryginalnych potraw. Kanapka ze stokrotką, smażony bez i sałatka z bratków? Dlaczego nie!

Fiołki, nasturcje - dlaczego nie?

Najbardziej popularne jadalne kwiaty to kalafior i brokuł, ale jadalne są także m.in fiołki, nasturcje i liliowce. Można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do sałatek, jako dodatek do deserów, można je też smażyć.

Do jadalnych kwiatów możemy zaliczyć kwiat nasturcji, który drobno posiekany służy jako przyprawy do potraw. Natomiast liście tej rośliny możemy dodać do surówek lub kanapek.

Nie tylko do dekoracji

W kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej kwiaty dodaje się do wielu potraw. W kuchni chińskiej używa się płatków białych i żółtych chryzantem do dekoracji półmisków z potrawami. W Kantonie i Hongkongu białe chryzantemy są ważnym składnikiem zupy z węża.

Jako pożywienie mogą służyć także znane od setek lat w Chinach – liliowce (nie mylić z liliami!). Jadalne są młode bulwy i pąki. Za najlepsze uznawane są pąki żółte, pastelowe, pomarańczowe, a jasnoróżowe są uważane w USA za przysmak. Można je zamrażać i transportować tak jak warzywa.

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

PRZEPISY INTERNAUTÓW
Same pyszności!

Obiad z kwiatów

Natomiast, kwiaty cukinii można podawać z farszem (najlepiej z ostrym serem lub twarożkiem), smażone w głębokim tłuszczu. Smak tych kwiatów dobrze się komponuje z oliwą z oliwek i młodą kukurydzą. Uwaga! Przed ugotowaniem trzeba z nich usunąć kłujące listki. Z kolei kwiaty dyni można upiec z serem mozzarella i podawać w formie zapiekanki.

Jadalna róża

Do wielu potraw pasuje róża. Jest używana do sałatek, sosów, napojów, lodów oraz do dekoracji potraw np. spaghetti; produkuje się z niej konfiturę do pączków i wino. W Bułgarii je się płatki tego kwiatu z cukrem.

Jadalne są również kwiaty pochodzącej z Ameryki Północnej robinii akacjowej, popularnie zwanej akacją. Można je zjadać na surowo lub dodać do placków.

Kwiatostany bzu czarnego smaży się w cieście naleśnikowym. Z mąki, jaj, roztopionego masła, wody, odrobiny miodu i szczypty soli przyrządza się niezbyt gęste ciasto naleśnikowe (125 g mąki i 3 jaja). Zanurza się w nim baldachy kwiatowe dzikiego bzu, trzymając je za wystający trzonek. Smaży się je krótko w rozgrzanym do 180 C tłuszczu roślinnym złotożółty kolor i podaje na gorąco.

Kanapka ze stokrotką

Do jedzenia nadają się również bardziej pospolite kwiaty takie jak stokrotka. Za pomocą tej popularnej rośliny urozmaicimy smak lodów waniliowych, sałatek i kanapek np. kanapka z kozim serem i stokrotką.

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

PRZEPISY INTERNAUTÓW
Same pyszności!

ŚCIĄGAJ TERAZ!
Natomiast aksamitka (powszechnie nazywana bratkiem) nadaje się do sałatek, ponieważ jej smakuje podobnie do sałaty. Bratki (jest to prawdopodobnie uprawna forma fiołka trójbarwnego) dodaje się do sałatek owocowych i warzywnych oraz dekoracji zup. Składnikiem deserów i napojów może być fiołek wonny. Można z niego zrobić syrop fiołkowy.

Płatki aksamitki nadają się do mięsa, ziemniaków i ryżu, sosu serowego. Natomiast kwiaty nagietka można dodawać do jajecznicy, sufletów, ciastek oraz dekorować potrawy.

Jadalne są także kwiaty pomarańczy i cytryny oraz mięty. Pasują jako dodatek do deserów, napojów i sałatek.

Kiedy można jeść?

Jeżeli ktoś zdecyduje się na jedzenie kwiatów, w trakcie ich uprawy nie powinien stosować żadnych szkodliwych dla zdrowia środków chemicznych. Do spożycia nie nadają się kwiaty kupowane w kwiaciarniach, sklepach ogrodniczych, szkółkach hodowlanych i rosnące przy drogach.

Oczywiście przed spożyciem (podobnie jak owoce i warzywa) kwiaty trzeba dokładnie opłukać. Należy także pamiętać, że kwiaty mogą powodować u niektórych osób reakcje uczuleniowe. Dlatego powinno się wprowadzać je do jadłospisu stopniowo i w małych ilościach.

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

PRZEPISY INTERNAUTÓW
Same pyszności!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)