Masz takie objawy po zjedzeniu ryby? To znak ostrzegawczy
Scombrotoksizm, czyli zatrucie histaminowe po spożyciu ryb, potrafi rozwinąć się błyskawicznie i przypominać gwałtowną reakcję alergiczną. Wystarczy źle przechowywana ryba, by pojawiły się uciążliwe objawy. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać nie tylko symptomy zatrucia, ale też cechy naprawdę świeżej ryby.
Scombrotoksizm to zatrucie po spożyciu ryb. Dochodzi do niego wtedy, gdy ryby zawierające dużo naturalnej histydyny są przechowywane w złych warunkach. Bakterie zaczynają wówczas intensywnie przekształcać histydynę w histaminę, a ta – nie ulega zniszczeniu podczas gotowania, smażenia czy pieczenia. Oznacza to, że nawet dobrze przygotowana termicznie ryba może być niebezpieczna, jeśli wcześniej nie była odpowiednio chłodzona lub zbyt długo przechowywana.
Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?
Objawy zatrucia
Objawy zatrucia pojawiają się zwykle bardzo szybko, zazwyczaj od kilku minut do dwóch godzin. Pojawić się mogą: nagłe zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, świąd skóry, wysypkę, czy ból głowy. Wiele osób doświadcza również kołatania serca, nudności, wymiotów lub biegunki. Zdarzają się też zawroty głowy, spadek ciśnienia, a nawet trudności z oddychaniem. Choć objawy zwykle ustępują w ciągu kilku godzin, dla osób z nietolerancją histaminy mogą być bardziej dotkliwe i wymagać interwencji lekarskiej.
Jak rozpoznać świeżą rybę?
Do scombrotoksizmu najczęściej prowadzi spożycie ryb bogatych w histydynę, zwłaszcza gatunków z rodziny makrelowatych. Szczególnie niebezpieczne pod tym kątem są makrela, tuńczyk, sardynki czy śledzie jeśli przechowywano je nieprawidłowo. Scombrotoksizm pokazuje, jak kluczowe znaczenie ma właściwe chłodzenie ryb od momentu połowu aż po przygotowanie posiłku. Raz powstała histamina pozostaje w mięsie niezależnie od dalszej obróbki. Warto wiedzieć, że świeża ryba ma jasne, błyszczące oczy, naturalny, delikatny zapach i sprężyste mięso, które po naciśnięciu szybko wraca do kształtu. Jej skóra jest błyszcząca pokryta naturalnym, nienadmiernie lepkim śluzem. Mięso mocno trzyma się ości — jeśli łatwo od nich odchodzi, ryba nie jest już świeża.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.