Mleczne leki
Kwaśne mleko, jogurt czy kefir stabilizują pracę żołądka, nawadniają organizm i podnoszą poziom cukru we krwi. Dzięki temu mleko jest skutecznym "lekiem" na kaca. Zawiera cysteinę, aminokwas zobojętniający aldehyd octowy, który jest metabolitem alkoholu - substancją wywołującą: ból głowy, nudności, wymioty (czyli objawy kaca).
Mleczne przetwory łagodzą swędzenie po ukąszeniu przez owady. Co więcej, zawarte w nim enzymy pomagają w złagodzeniu obrzęku. Aby przygotować leczniczy preparat, należy zmieszać mleko, maślankę, kefir lub jogurt z wodą i solą i polać nim swędzące miejsce i po chwili zmyć. Zaczerwienienie powinno ulec znacznemu zmniejszeniu, a swędzenie istotnie osłabnąć.
Mleko jest doskonałym środkiem łagodzącym na oparzenia. Oparzoną skórę wystarczy posmarować kwaśnym mlekiem. Białko oraz witaminy A, D i E pomagają szybciej zregenerować zniszczony naskórek.