Nigdy nie kupuj. Najgorszy olej do smażenia ryby

Kolacja wigilijna kojarzy się z wyjątkowymi smakami. Jednymi z najważniejszych dań tego wieczoru są ryby – pieczone, duszone, ale najczęściej smażone. Na jaki tłuszcz postawić, a którego lepiej nie wlewać na patelnię?

Smażenie ryby - PysznościJaki olej wybrać do smażenia ryby?
Źródło zdjęć: © Canva | Dan Totilca

Wybór odpowiedniego tłuszczu do obróbki termicznej to nie tylko kwestia smaku, ale również zdrowia. Często bagatelizujemy ten aspekt, skupiając się na przyprawach czy składnikach głównych. Nie każdy jednak wie, że wybór właściwego oleju do smażenia potrafi usprawnić gotowanie i zapobiec przypaleniu potrawy.

Na czym najlepiej smażyć rybę?

Rafinowany olej rzepakowy to doskonały wybór do smażenia ryb. Jego wysoka temperatura dymienia sprawia, że jest idealny do obróbki cieplnej. Dzięki temu potrawy zachowują swój smak i wartości odżywcze. Warto także zauważyć, że olej rafinowany ma neutralny smak, dzięki czemu nie przytłacza delikatnego aromatu ryb.

Olej z awokado to prawdziwy skarb w kuchni. Jego wysokotemperaturowa stabilność sprawia, że idealnie nadaje się do smażenia. Ma delikatny, orzechowo-migdałowy smak. Zawiera zdrowe tłuszcze oraz zwiększa wchłanianie witamin: A, D, E i K, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezawodne sposoby na czyszczenie patelni. Uporasz się z tym błyskawicznie

Rafinowany olej kokosowy sprawdza się do smażenia, głównie za sprawą nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie ulegają utlenianiu podczas gotowania. Nie posiada zapachu kokosa, ani jego smaku. Może to być dużym plusem, szczególnie dla osób, które wolą uniknąć specyficznego posmaku oleju kokosowego podczas przygotowywania potraw rybnych.

Masło klarowane ma delikatny orzechowy smak, co dodaje potrawom wyjątkowego aromatu. Świetnie komponuje się z rybami oraz warzywami. Ponadto jego wysoka temperatura dymienia wynosząca ok. 250 stopni Celsjusza sprawia, że nie spali się tak szybko jak inne tłuszcze.

Tego tłuszczu lepiej nie wybierać do smażenia

Olej lniany, z czarnuszki czy słonecznikowy nie nadają się do smażenia ze względu na swoje właściwości – łatwo się przypalają i tracą wartości odżywcze w wysokiej temperaturze. Użycie takich olejów może wpłynąć negatywnie na smak dania i powodować jego przypalanie na patelni. Należy też unikać tanich olejów roślinnych o nieznanym pochodzeniu, ponieważ mogą zawierać w składzie szkodliwe substancje, które przenikają do żywności.

Po podgrzaniu oleju lnianego do nieco ponad 100 st. C. zaczyna dymić, a zawarty w nim kwas alfa-linolenowy rozkłada się na szkodliwe nadtlenki o rakotwórczym działaniu. Ten olej nadaje się jedynie do spożywania "na zimno". W takiej postaci warto jeść go jak najczęściej, bowiem dostarcza cennych kwasów z grupy omega.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Suche usta zimą? Ta maść działa jak luksusowy kosmetyk
Suche usta zimą? Ta maść działa jak luksusowy kosmetyk
Zakonnica kierowała ruchem. Zaskakujące nagranie z Rzymu
Zakonnica kierowała ruchem. Zaskakujące nagranie z Rzymu
Nigdy nie mów tak do księdza. Błąd jest nagminny
Nigdy nie mów tak do księdza. Błąd jest nagminny
Anita ze "Ślubu" dementuje plotki. "Totalnie poniżej pasa"
Anita ze "Ślubu" dementuje plotki. "Totalnie poniżej pasa"
Skomentował listę 100 wpływowych kobiet. Ostra reakcja Szczepkowskiej
Skomentował listę 100 wpływowych kobiet. Ostra reakcja Szczepkowskiej
Farna wskoczyła w dopasowany kombinezon. Prześwity przyciągają wzrok
Farna wskoczyła w dopasowany kombinezon. Prześwity przyciągają wzrok
Patrzył, jak jego żona cierpi. Na diagnozę czekała 13 lat
Patrzył, jak jego żona cierpi. Na diagnozę czekała 13 lat
Nie gotuj w ten sposób. Cukier skoczy
Nie gotuj w ten sposób. Cukier skoczy
Możesz wyciąć je bez zezwolenia. Drzewa, których nie trzeba zgłaszać
Możesz wyciąć je bez zezwolenia. Drzewa, których nie trzeba zgłaszać
"Podziwiam rolę mojej byłej". Eks ministra zrobiła wielką karierę
"Podziwiam rolę mojej byłej". Eks ministra zrobiła wielką karierę
Nowy metropolita w Krakowie. Damięcki ocenił go jasno
Nowy metropolita w Krakowie. Damięcki ocenił go jasno
Skupuje naturalne włosy. Pokazała zdjęcie. "Czegoś takiego nie widziałam"
Skupuje naturalne włosy. Pokazała zdjęcie. "Czegoś takiego nie widziałam"
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥