Nigdy nie kupuj takich wędlin. Są naszpikowane chemią

W sklepie kupujemy oczami i wybieramy produkty, które wyglądają najatrakcyjniej. Nie każda pozornie apetyczna wędlina jest jakościowa. Może zawierać sporą ilość konserwantów, barwników czy fosforanów. Jak wybrać najlepszy produkt? Warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii.

Szynka dobrej jakości nie zawsze wygląda równie atrakcyjnie co produkty naszpikowane konserwantami
Szynka dobrej jakości nie zawsze wygląda równie atrakcyjnie co produkty naszpikowane konserwantami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zakup szynki dobrej jakości nie jest prostym zadaniem. Wymaga nie tylko analizy składu produktu, ale także trafnego rozpoznania naturalnej żywności od tzw. wędlin wysokowydajnych, które zawierają sporo wypełniaczy i są nasycone wodą. Takie szynki nie mają wartości odżywczych, choć pozornie mogą wydawać się dobrym wyborem. Za sprawą sztucznych barwników i polepszaczy aromatu przyciągają wzrok kupujących.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na pierwszy rzut oka trudno odróżnić wędlinę dobrej i gorszej jakości. Zwłaszcza gdy produkty zapakowane są w folie spożywcze. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej garmażerce i nauczyć się, jak wybierać żywność, która została wyprodukowana naturalnie.

Jak rozpoznać szynkę dobrej jakości?

Wędliny przygotowane w tradycyjny sposób są znacznie lepsze dla naszego zdrowia. W wyborze odpowiedniego produktu pomoże znajomość podstawowych zasad produkcji szynek na większą skalę. Pamiętajmy, że większość wędlin sprzedawanych w sklepie nie jest poddawana wędzeniu. Jeśli widzicie, że mają one ciemną, brązową skórkę, możecie być pewni, że jest ona pomalowana preparatami dymu wędzarniczego, aby wyglądała na naturalną.

Prawdziwa szynka będzie po przekrojeniu wilgotna, ale matowa. Ociekająca wodą, błyszcząca wędlina to z pewnością wynik użycia konserwantów w procesie produkcji. Niepokoić powinien też przesadnie różowy kolor szynki. Wskazywać może bowiem na zawartość barwników w produkcie.

Nie kupuj szynki z "dziurami"

W sklepach często trafiają się wędliny, które po przekrojeniu mają w mięsie widoczne "dziury". Lepiej omijać takie wyroby szerokim łukiem. Producenci szynek decydują się na oszczędność i zwiększają masę produktów, wstrzykując w mięso specjalne solanki oraz chemiczne polepszacze.

Szynki powinny mieć spójną strukturę i odpowiednio nieregularny kształt, wskazujący na wykonanie z jednolitego kawałka mięsa. Nie kupujcie wędlin w tzw. blokach. Wędliny nie powinny mieć idealnie gładkiej konsystencji. Jeśli zauważycie w niej włókna mięśniowe i żyłki tłuszczu, to znak, że kupujecie mięso dobrej jakości.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (172)