Kupujesz pakowane mięso? Zrób to zanim włożysz je do koszyka
Producenci mają wiele chwytów marketingowych, które mogą wprowadzić klientów w błąd. Paczkowane mięso często z wierzchu wygląda dobrze, jednak to, co kryje się pod spodem, może rozczarować. Warto przed włożeniem mięsa do koszyka sprawdzić, czy wewnątrz znajduje się dobrej jakości produkt. Jak to zrobić?
22.11.2022 13:12
Dlaczego klienci chętniej wybierają mięso pakowane od tego na wagę?
Nie bez powodu wiele osób wybiera częściej mięso paczkowane od tego sprzedawanego na wagę. Różnica polega przede wszystkim na tym, w jakich warunkach jest ono pakowane. Choć zarówno w zakładach produkcyjnych, jak i w supermarketach, przestrzegane muszą być konkretne normy, bywa tak, że maszyny służące do mielenia czy cięcia nie są myte zbyt często w przypadku sklepów. Bywa, że robi się to tylko raz dziennie.
Utrzymywanie czystości jest trudniejsze niż w zakładach produkcyjnych, dlatego konsumenci chętnie wybierają paczkowane mięso, ponieważ ryzyko zatrucia czy zjedzenia nieświeżego produktu jest mniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybrać paczkowane mięso?
Jednak niewątpliwym minusem paczkowanego mięso jest to, że nie można, jak w przypadku tego kupowanego na wagę, dokładnie zobaczyć każdy kawałek pakowanego produktu. Pod wybranymi, wierzchnimi plastrami często znajdują się te poprzerastane tłuszczem. W szczególności ostatni plaster schowany jest w taki sposób, by klient nie mógł zauważyć, że coś jest nie tak.
Zobacz także: Tak oszukują producenci. Zrób to, zanim kupisz mięso
Od dołu w opakowaniu jest bowiem wyściółka, która pochłania soki wydostające się z mięsa oraz etykieta, co uniemożliwia ocenę produktu. Z góry nie widać ostatniego plastra. Co zrobić w takiej sytuacji? Wystarczy lekko potrząsnąć pudełkiem, by plastry zmieniły swoje położenie, dzięki czemu będzie można przekonać się, czy warto wybrać właśnie to opakowanie.
Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas kupowania mięsa? Przede wszystkim na kolor — w przypadku schabu powinien być różowy. Kurczak z kolei powinien być bladoróżowy lub lekko beżowy. Kolor nie może być zbyt ciemny. Tłuszcz także ma znaczenie. Odpowiedni kolor to biały, dlatego poszarzałe czy żółte odcienie mogą świadczyć o tym, że mięso nie jest pierwszej świeżości.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!