FitnessOdkryj zbawienną moc tych mało znanych produktów

Odkryj zbawienną moc tych mało znanych produktów

Odkryj zbawienną moc tych mało znanych produktów

Czarny czosnek, bataty, sok z kiszonych buraków, olej z nasion konopi, trawa pszeniczna, czarna fasola - znasz te produkty? Szkoda, że tak rzadko je stosujemy. Jakie mają właściwości? Dlaczego powinniśmy je polubić?

Czarny czosnek, bataty, sok z kiszonych buraków, olej z nasion konopi, trawa pszeniczna, czarna fasola - znasz te produkty? Jakie mają właściwości? Dlaczego powinniśmy je polubić?

Zacznijmy od batatów. Jadalne bulwy mają wiele wartości odżywczych i dają dużo kulinarnych możliwości. Ich zaletą jest wysoka zawartość błonnika, manganu oraz witamin A i z grupy B. Mogą poszczycić się również bogactwem beta-karotenu, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, zapobiega chorobom serca i oczu oraz poprawia kondycję skóry.

Co ciekawe, zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, szpinaku czy brokułach. Nie bez powodu bataty zyskały miano jednego z najbardziej odżywczych warzyw.

Produkuje się z nich między innymi cukier, mąkę, makarony, napoje, alkohol i konserwy. Najczęściej słodkie ziemniaki serwowane są gotowane w całości. Choć można je zapiekać oraz przyrządzać z nich frytki, zapiekanki lub zupy. Dobrze komponują się z czosnkiem i tymiankiem. Niektórzy wykonują z nich ciasta, które przyprawiają cynamonem.

Tekst: (ms)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 6

Czarna fasola

Obraz
© 123RF

Czarna fasola nie jest tak popularna jak biała czy czerwona, a powinna, bo wyróżniają ją cenne właściwości odżywcze. Wywodzi się z Meksyku, gdzie króluje jako składnik wielu dań. W Polsce jest dostępna w puszce lub suszona. Czarna fasola to bogate źródło błonnika, białka, żelaza, wapnia, miedzi, potasu, cynku, kwasów omega-3, witamin z grupy B i niacyny. Wszystkie odmiany fasoli są dobre dla naszego serca, ale nic tak nie poprawia funkcjonowania mózgu jak ta czarna. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza antocyjanom, które chronią nas przed groźnymi chorobami i przedwczesnym starzeniem. Naukowcy odkryli, że jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy.

Badania wykazały, że spożywana 3-4 razy w tygodniu redukuje ryzyko pojawienia się chorób serca i nowotworów prawie o jedna czwartą. Ponadto doskonale wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na nerki oraz odżywia włosy, skórę i paznokcie.

Chińczycy przypisują jej niezwykłe działanie. Ich zdaniem spożywana kilka razy w tygodniu może zapobiec przedwczesnemu siwieniu oraz przyspieszyć wzrost włosów. Czarna fasola bardzo dobrze smakuje, dlatego już dziś warto włączyć ją do swojej diety. Idealnie pasuje do dań popularnych w kuchni meksykańskiej. Z powodzeniem można dodawać ją do zup, naleśników, past lub sałatek.

2 / 6

Sok z trawy pszenicznej

Obraz
© 123RF

Ma dobroczynne działanie na organizm. Największym powodzeniem cieszy się surowy sok, zawierający witaminy, minerały, aminokwasy, chlorofil i enzymy. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie soku z trawy pszenicznej obniża ciśnienie oraz doskonale oczyszcza krew, narządy i przewód pokarmowy. Usprawnia również metabolizm i pracę układu enzymatycznego. Powinny go pić osoby zmagające się z nadwagą i otyłością. Leczy choroby układu pokarmowego: wrzody, zaparcia, biegunkę i zapalenie okrężnicy.

Neutralizuje gromadzące się w organizmie toksyny. Zdrowa wątroba jest jego zasługą. Ponadto stymuluje pracę tarczycy, a dzięki zawartości enzymów i aminokwasów skutecznie zapobiega nowotworom. Ale to nie wszystko. Działa zbawiennie na skórę - zmniejsza łuszczycę, swędzenie, wypryski, leczy grzybicę, wrzody i czyraki.

3 / 6

Sok z kiszonych buraków

Obraz
© 123RF

Jak wykorzystać bogactwo buraków i wydobyć z nich najwięcej wartości odżywczych? Radzimy przygotować zakwas buraczany. Jego zdrowotne działanie jest nieocenione! Buraki słyną z właściwości antynowotworowych. To przeciwutleniacz zwany betaniną chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Wspomagają również leczenie białaczki i wzmacniają organizm po chemioterapii. Zapobiegają anemii oraz doskonale wpływają na układ krwionośny. Uśmierzają dolegliwości związane z przebiegiem menopauzy i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy.

Sok z kiszonych buraków skutecznie walczy z wirusami, wzmacnia odporność oraz łagodzi przebieg wielu chorób. Jest doskonałym źródłem żelaza, magnezu, potasu, kwasu foliowego, witaminy C. Zawiera dwa razy więcej witamin z grupy B niż surowe warzywa. Poprawia pracę układu nerwowego, koncentrację i pamięć. Piękne włosy, skóra i paznokcie również są jego zasługą. Powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego regulują pracę jelit oraz pobudzają trawienie.

Jak przygotować sok z kiszonych buraków? Potrzebujemy pół kilograma buraków, czosnek, natkę pietruszki, skórkę z razowego chleba, cukier i sól. Buraki umyj, obierz, pokrój w kawałki i ułóż w słoiku lub garnku (najlepiej kamiennym).

Następnie zalej je litrem letniej, przegotowanej wody. Dodaj pozostałe składniki: chleb, pokrojony czosnek, łyżkę cukru i soli. Tak przygotowany sok przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie sfermentowany sok przecedź i przelej do butelek. Wstaw do lodówki. Przed podaniem przypraw dowolnie cukrem, solą i natką pietruszki. Buraki możesz wykorzystać do sałatek.

4 / 6

Olej z nasion konopi

Obraz
© 123RF

W składzie nasion konopi znajdziemy ok. 30 proc. oleju, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy A, D, E oraz K, minerały, chlorofil, przeciwutleniacze, fosfolipidy i fitosterole. Olej ten ma zielonkawe zabarwienie.
Zapobiega miażdżycy oraz redukuje ryzyko wystąpienia zawału i zatoru. Niebagatelną rolę odgrywa również przy nadciśnieniu, chorobach reumatycznych i stwardnieniu rozsianym.

Jest pomocny w leczeniu ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, wyprysków. Wspomaga regenerację skóry z atopowym zapaleniem i łuszczycą. Doskonale pielęgnuje suchą skórę, paznokcie oraz włosy. Warto stosować go bezpośrednio na skórę - nawilża, odżywia, regeneruje, poprawia koloryt, elastyczność i ogólną kondycję. Łagodzi podrażnienia, dlatego chętnie stosują go alergicy.

Olej z nasion konopi można jeść z chlebem, kaszą, serem lub dodawać do sałatek. Wskazane jest także doustne stosowanie - 1 łyżka oleju maksymalnie dwa razy dziennie.

5 / 6

Czarny czosnek

Obraz
© 123RF

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, dlaczego warto spożywać czosnek. Czarna odmiana pochodzi z Korei i jest popularną przyprawą w Stanach Zjednoczonych. Obecnie króluje także w Europie, m.in. we Włoszech, Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii. A wszystko za sprawą Hiszpanii, która pozazdrościła Azjatom i sama zaczęła go produkować. Hiszpańska Andaluzja to pierwszy europejski region, w którym pojawił się czarny czosnek.

Co ciekawe, czarny czosnek nie jest oddzielną odmianą. Swój charakterystyczny kolor zawdzięcza wielodniowej fermentacji. W czasie tego procesu z cukrów powstaje melanoidyna, która nadaje ząbkom granatowo-czarną barwę oraz sprawia, że stają się miękkie i kleiste.

Sfermentowany czosnek nie jest ostry, raczej ma słodkawy i kwaskowaty posmak, trochę przypomina ocet balsamiczny. Nie tylko przedłuża życie, ale pomaga także w leczeniu chorób serca i schorzeń stawów. Można dodawać go do sosów, sałatek, dobrze smakuje z grzybami, kurczakiem i owocami morza.

6 / 6

Jesienna dieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (10)