ycipk-49c3d1

Olejek kamforowy i jego drogocenne właściwości

Olejek kamforowy to substancja o wszechstronnym zastosowaniu, która świetnie się sprawdza w walce z różnymi dolegliwościami (np. bólem ucha). Kilka kropel olejku kamforowego możemy również dodać do kremu do twarzy. Co jeszcze warto wiedzieć o tej niezwykłej substancji?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olejek kamforowy nie tylko ma właściwości lecznicze, ale jest również stosowany w kosmetyce
Olejek kamforowy nie tylko ma właściwości lecznicze, ale jest również stosowany w kosmetyce (iStock.com, Fot: amy_lv)
ycipk-49c3d1

Olejek kamforowy – charakterystyka

Olejek kamforowy pozyskuje się z naturalnej kamfory z dwóch rodzajów drzew, w tym Cinnamonum Camphora, które rośnie w Afryce, Australii, Ameryce Północnej i w Europie. Druga odmiana, Dryobalanops Camphora występuje głównie na Borneo.

Zapach olejku kamforowego jest niezwykle intensywny, co zawdzięcza takim składnikom jak terpeny, alkohol, pinen, kamfora czy borneol, przez co jest często wykorzystywany do produkcji perfum.

ycipk-49c3d1

Olejek kamforowy – właściwości

Olejek kamforowy jest stosowany przede wszystkim w leczeniu różnych zapaleń oraz obrzęków, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Najczęściej olejek kamforowy stosuje się w przypadku bólu ucha. Nasączony aromatyczną substancją wacik można przyłożyć do ucha, jednak nie wolno go aplikować bezpośrednio do środka, ponieważ to grozi uszkodzeniem błony bębenkowej.

Do najpopularniejszych kosmetyków leczniczych jest zaliczana maść kamforowa, którą wykorzystuje się do rozgrzewania mięśni oraz stawów, a także w przypadku nerwobóli (bólu pleców czy łydek). Maść kamforowa może okazać się również przydatna do rozgrzania odmrożeń I stopnia.

Olejek kamforowy sprawdzi się jako naturalny środek odkażający, który stosuje się na różne choroby skóry (np. grzybicę). Olejek kamforowy pobudza również układ trawienny i niweluje uczucie pełnego brzucha.

ycipk-49c3d1

Ze względu na intensywny zapach kamfora jest często wykorzystywana w aromaterapii. Natomiast stosowanie olejku kamforowego w ciąży warto skonsultować z lekarzem.

Olejek kamforowy – zastosowanie w kosmetyce

Zastosowanie olejku kamforowego w kosmetykach przeznaczonych do codziennej pielęgnacji może mieć dobroczynny wpływ na stan skóry. Przede wszystkim warto używać olejku kamforowego na twarz, ponieważ redukuje ilość bakterii odpowiedzialnych za powstanie zmian trądzikowych. Pomaga pozbyć się wągrów, a także reguluje ilość wydzielanego sebum.

O kondycję swojej skóry zadbasz jeszcze lepiej dzięki kosmetykom do twarzy z WP radarOkazji.

ycipk-49c3d1

Olejek kamforowy do stóp to dobre rozwiązanie dla osób, które cierpią na nadpotliwość stóp, ponieważ chłodzi, a także przynosi ulgę zmęczonym stopom. Z tego względu warto sprawdzić, czy w składzie kremu do stóp znajduje się olejek kamforowy.

Kamforę możemy znaleźć również w pomadkach do ust, dezodorantach czy perfumach. Olejek kamforowy możemy aplikować bezpośrednio na skórę lub dodać do poszczególnych kosmetyków.

Olejek kamforowy – cena

Koszt małej butelki olejku kamforowego jest niewielki. Zazwyczaj w aptekach czy drogeriach nie przekracza ceny dwóch złotych. Płynną substancję możemy również kupić w sklepach internetowych. Wybierając olejek kamforowy, warto sprawdzić stopień jego stężenia. Im wyższe stężenie olejku kamforowego, tym lepiej będzie działał na skórę.

ycipk-49c3d1
Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-49c3d1

ycipk-49c3d1
ycipk-49c3d1