ycipk-b2pcnd

Olejek makadamia – co w nim siedzi?

Rdzenni mieszkańcy Australii cenili właściwości owoców tej rośliny już tysiące lat temu. Europejczycy odkryli je dopiero w drugiej połowie XIX wieku, ale od tego czasu popularność orzechów makadamia wciąż rośnie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia (123RF.COM)
ycipk-b2pcnd

Furorę robi przede wszystkim tłoczony z nich olej, który znakomicie wpływa na kondycję skóry czy włosów, dlatego chętnie bywa wykorzystywany przez producentów kosmetyków.

Makadamia to wiecznie zielone drzewa z rodziny srebrnikowców, pierwotnie porastające podzwrotnikowe rejony wybrzeża Australii. Dwa z jej dziewięciu gatunków mają owoce, rozmiarem przypominające orzechy laskowe. Pod twardą skorupą skrywają bardzo smaczny miąższ, którym – ze względu na duże walory odżywcze – już przed wiekami zajadali się Aborygeni. Rdzenni mieszkańcy Australii cenili orzechy makadamia nie tylko ze względu na smak. Wyciskany z nich olej stanowił podstawowy składnik farb służących do rytualnych malowideł na skórze, ale był również uznawany za skuteczne remedium na wiele problemów dermatologicznych.

Świat zachodni odkrył makadamię dopiero w połowie XIX wieku. Obecnie jej owoce, a zwłaszcza tłoczony z nich olej, robią prawdziwą furorę w branży kosmetycznej. Nic dziwnego, że błyskawicznie rośnie powierzchnia upraw tego drzewa, które porasta już nie tylko Australię, ale również wiele krajów Afryki, południowo-wschodniej Azji czy Hawaje.

ycipk-b2pcnd

Czemu zawdzięcza swoją popularność olej z orzechów makadamia?

Bogactwo kwasów tłuszczowych

Olej makadamia to przede wszystkim skarbnica bardzo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (stanowią blisko 85 proc. składu), zwłaszcza kwasu oleinowego, który wykazuje wspaniałe działanie wewnętrzne i zewnętrzne. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia oraz poziomu złego cholesterolu LDL – jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia, np. miażdżycy, zawału czy udaru mózgu. Kwas oleinowy bardzo pozytywnie wpływa również na skórę, wygładza ją i nawilża, a także zmiękcza naskórek. Przyspiesza regenerację oraz odbudowuje płaszcz lipidowy.

Równie dobroczynne właściwości wykazują także inne kwasy tłuszczowe znajdujące się w składzie oleju z orzechów makadamia: palmitynowy, a zwłaszcza oleopalmitynowy, który ma niemal identyczny skład jak sebum wytwarzane przez ludzką skórę. Jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem chroniącym naszą „powłokę” przed starzeniem. Wspomaga regenerację komórek, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także nawilża i uelastycznia skórę.

ycipk-b2pcnd

Olej makadamia dostarcza również imponującą dawkę mikroelementów, m.in. witaminy E, która nieprzypadkowo bywa nazywana „witaminą młodości” oraz witaminy A, która zabezpiecza skórę przed starzeniem i pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję paznokci czy włosów.

Ważnym składnikiem produktu z orzechów makadamia jest także skwalen – związek, który bardzo łatwo się rozprzestrzenia i tworzy ochronny filtr na skórze czy włosach.

Kosmetyk doskonały?

To właśnie skład oleju makadamia sprawia, że jest on tak chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Produkt nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, która błyskawicznie go wchłania.

ycipk-b2pcnd

Olej szczególnie zaleca się osobom z cerą suchą, łuszczącą się, zniszczoną lub podrażnioną przez promienie słoneczne. Regeneruje zranione miejsca i blizny. Można go użyć do demakijażu szczególnie wrażliwych miejsc, np. okolic wokół oczu. Wyciąg z orzechów makadamia posiada właściwości hipoalergiczne, dlatego może być wykorzystywany do nacierania skóry niemowląt i dzieci. Olej poleca się również do stosowania podczas masaży leczniczych lub modelujących sylwetkę, pozwala bowiem skutecznie walczyć z rozstępami czy cellulitem.

Produkt świetnie sprawdza się w aromaterapii – może służyć jako baza mieszanek z rozmaitymi naturalnymi olejkami eterycznymi. Wystarczy dodać kilka kropli olejku makadamia do wody w wannie, żeby cieszyć się kąpielą, która nawilży i wygładzi skórę. Przyjemny orzechowy zapach działa odprężająco i koi zmysły.

Wyciąg z australijskich orzechów pozytywnie wpływa również na włosy. Po lekkim podgrzaniu olej należy równomiernie rozprowadzić na fryzurze, później dokładnie ją rozczesać i pozostawić „odżywkę” na około dwie godziny. Następnie włosy powinniśmy spłukać i umyć delikatnym szamponem.

Olej makadamia możemy również wykorzystać w kuchni, np. do smażenia rozmaitych potraw. Jego delikatny orzechowy aromat świetnie komponuje się z sałatkami.

ycipk-b2pcnd

Partnerem artykułu jest Soraya

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-b2pcnd

ycipk-b2pcnd
ycipk-b2pcnd