ycipk-2etirs

Olejek z opuncji figowej - na zdrową skórę i szczupłą sylwetkę

Olejek z opuncji figowej to jeden z najdroższych rodzajów olejów roślinnych, jednak jego właściwości są niezwykłe. Nakładany na twarz odżywia i stymuluję komórki do odnowy. Stosowany doustnie poprawia metabolizm. Co jeszcze warto wiedzieć o pięknie pachnącym olejku z opuncji figowej?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olejek z opuncji figowej pięknie pachnie
Olejek z opuncji figowej pięknie pachnie (123RF)
ycipk-2etirs

Jak powstaje olejek z opuncji figowej?

W nasionach opuncji znajduje się olejek, który jest destylowany na zimno. Opuncja nazywana również figą indyjską to jeden z rodzajów kaktusa. Uprawiana jest w Ameryce Północnej i Środkowej, a także w Indiach. Owoce opuncji są bardzo słodkie. Można je jeść na surowo lub dodać do deseru bądź wina.

Olejek z opuncji figowej zawiera substancje bioaktywne, dzięki którym jest wykorzystywany do leczenia stanów zapalnych oraz bólu. Olej z opuncji można kupić w aptece bądź w sklepie zielarskim.

ycipk-2etirs

Olejek z opuncji figowej — drogocenne składniki

Olejek z opuncji zawiera przede wszystkim kwas linolowy, który stymuluje komórki do odnowy. Chroni również przed rozwojem komórek karcerogennych. Nawilża i zwiększa elastyczność skóry. Ponadto chroni ją przed utratą wody, wytwarzając specjalny film. Właściwości antyoksydacyjne kwasu nienasyconego Omega-6 spowalniają starzenie się skóry.

Kolejnym ważnym składnikiem oleju z opuncji figowej są fitosterole wykazujące silne działanie odnawiające np. w przypadku gojenia się skóry. Fitosterole wyrównują pH skóry oraz redukują nadmiar sebum.

Poza tym olejek z opuncji figowej jest skarbnicą witaminy E chroniąca przed działaniem wolnych rodników. W tym wypadku działanie witaminy E jest powiązane z działaniem kwasu linolowego.

ycipk-2etirs

W opuncji figowej można znaleźć także substancje bioaktywne takie jak betaina (reguluje poziom kwasów w żołądku), kwercetynę (posiada właściwości przeciwutleniające) czy terpeny (substancje lotne wykazujące działanie terapeutyczne).

Olejek z opuncji figowej do twarzy

Olejek z opuncji figowej jest polecany alergikom oraz osobom, które mają cerę skłonną do występowania podrażnień, ponieważ naturalny skład nie uczula wrażliwej skórę.

Wypróbuj kosmetyki do twarzy z WP radarOkazji i nie przepłacaj.

ycipk-2etirs

Stosując olej z opuncji regularnie, zamykamy pory. Z tego względu preparat łagodzi stany zapalne i wykwity pojawiające się na twarzy — będzie dobrym rozwiązaniem dla osób z cerą problematyczną, skłonną do pojawiania się krost.

Olejek z opuncji figowej to także naturalny botoks wypełniający zmarszczki, dlatego często jest stosowany do cery dojrzałej. Przeciwutleniacze zawarte w kwasie Omega-6 hamują działanie wolnych rodników, jednocześnie spowalniając proces starzenia się skóry. W tym wypadku wystarczy rozprowadzić na twarzy, szyi i dekolcie kilka kropel olejku.

Olejek z opuncji figowej a odchudzanie

Nienasycone kwasy tłuszczowe, w które bogaty jest olejek z opuncji figowej, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, przyspieszając tym samym proces odchudzania. Naturalny olej roślinny obniża również cholesterol.

ycipk-2etirs

Olejek można pić, jednak nie powinno się go podgrzewać, ponieważ straci drogocenne właściwości. Najlepiej trzymać go w miejscu, do którego nie docierają promienie słoneczne.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2etirs

ycipk-2etirs
ycipk-2etirs