Omlet na słono. Jak przygotować pożywne i szybkie śniadanie? Pierwszy posiłek nie musi być nudny
Omlet na słono jest świetnym pomysłem śniadanie albo na kolację. Całość zajmie nie więcej niż kilka minut, a zyskasz pełnowartościowe danie. W końcu to posiłek przyrządzany na ciepło, więc dodatkowo nie będziesz odczuwać głodu. Do omletu na słono pasuje wiele pysznych warzyw, które podbiją jego przepyszny smak.
18.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Omlet na słono można przygotować z wieloma dodatkami, co sprawia, że jest niezwykle uniwersalnym posiłkiem dla wielu osób. Wytrawny smak na pewno przypadnie do gustu osobom ceniącym warzywne lub mięsne elementy w potrawie. Poniższy przepis na omlet na słono jest naprawdę prosty, dlatego też każdy sobie z nim poradzi niezależnie od umiejętności kulinarnych.
Omlet na słono – dlaczego jest popularny?
Popularność omletu na słono sięga wielu wieków wstecz. Najczęściej podawane są przepisy klasyczne, czyli tworzenie potrawy na bazie jajek z wodą i przyprawami. Z czasem też zaczęta wzbogacać jajeczną mieszankę o różnego rodzaju warzywa. Każdy z przygotowanych omletów jest niepowtarzalny i doskonale komponuje się szczególnie z serem czy mięsnymi dodatkami. Tak naprawdę każdy kraj wypracował własną wersję omletu, dlatego to danie praktycznie wszystkich zachwyca.
Omlet na słono – przepis doskonały
Składniki:
Przygotowanie:
- Na początek pokrój szynkę w paski, obierz cukinię i odkrój z niej kilka plastrów, które należy pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w półplastry.
- Do głębokiego talerza wbij jajka i dokładnie roztrzep.
- Dodaj do jajek mleko i mąkę, a następnie rozmieszaj na gładką masę.
- Dodaj szczyptę sody oczyszczonej, dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej masło na patelni, po czym wrzuć warzywa razem z szynką – kiedy się przyrumienią dodaj przyprawy.
- Przyrumienione dodatki przełóż do talerza z ciastem i wymieszaj delikatnie.
- Całość wylej na rozgrzaną patelnię i smaż około 3 minuty, aż warstwa dolna się zetnie. Przerzuć na drugą stronę i smaż do 2 minut.
- Podawaj omlet na słono na gorąco (możesz opcjonalnie posypać go szczypiorkiem).