Omlet na słono. Jak przygotować pożywne i szybkie śniadanie? Pierwszy posiłek nie musi być nudny

Omlet na słono jest świetnym pomysłem śniadanie albo na kolację. Całość zajmie nie więcej niż kilka minut, a zyskasz pełnowartościowe danie. W końcu to posiłek przyrządzany na ciepło, więc dodatkowo nie będziesz odczuwać głodu. Do omletu na słono pasuje wiele pysznych warzyw, które podbiją jego przepyszny smak.

omlet na słonoOmlet na słono to doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
Źródło zdjęć: © 123RF

Omlet na słono można przygotować z wieloma dodatkami, co sprawia, że jest niezwykle uniwersalnym posiłkiem dla wielu osób. Wytrawny smak na pewno przypadnie do gustu osobom ceniącym warzywne lub mięsne elementy w potrawie. Poniższy przepis na omlet na słono jest naprawdę prosty, dlatego też każdy sobie z nim poradzi niezależnie od umiejętności kulinarnych.

Omlet na słono – dlaczego jest popularny?

Popularność omletu na słono sięga wielu wieków wstecz. Najczęściej podawane są przepisy klasyczne, czyli tworzenie potrawy na bazie jajek z wodą i przyprawami. Z czasem też zaczęta wzbogacać jajeczną mieszankę o różnego rodzaju warzywa. Każdy z przygotowanych omletów jest niepowtarzalny i doskonale komponuje się szczególnie z serem czy mięsnymi dodatkami. Tak naprawdę każdy kraj wypracował własną wersję omletu, dlatego to danie praktycznie wszystkich zachwyca.

Omlet na słono – przepis doskonały

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 1 łyżka mleka;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • odrobina sody oczyszczonej;
  • 4 plastry szynki;
  • 3 plastry cukinii;
  • 4 duże pieczarki;
  • masło;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek pokrój szynkę w paski, obierz cukinię i odkrój z niej kilka plastrów, które należy pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w półplastry.
  2. Do głębokiego talerza wbij jajka i dokładnie roztrzep.
  3. Dodaj do jajek mleko i mąkę, a następnie rozmieszaj na gładką masę.
  4. Dodaj szczyptę sody oczyszczonej, dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej masło na patelni, po czym wrzuć warzywa razem z szynką – kiedy się przyrumienią dodaj przyprawy.
  6. Przyrumienione dodatki przełóż do talerza z ciastem i wymieszaj delikatnie.
  7. Całość wylej na rozgrzaną patelnię i smaż około 3 minuty, aż warstwa dolna się zetnie. Przerzuć na drugą stronę i smaż do 2 minut.
  8. Podawaj omlet na słono na gorąco (możesz opcjonalnie posypać go szczypiorkiem).

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie

Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak
Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy