Oryginalna alternatywa dla kawy z mlekiem
Polacy od lat wysoko cenią sobie kawę mleczną taką jak cappuccino czy caffé late. Przypadający na 4 lipca Światowy Dzień Mleka to dobra okazja na wypróbowanie alternatywnych przepisów i poznanie gustów kawoszy z różnych stron świata. Gdzie szukać kulinarnych inspiracji?
04.07.2014 10:13
Polacy od lat wysoko cenią sobie kawę mleczną taką jak cappuccino czy caffé late. Przypadający na 4 lipca Światowy Dzień Mleka to dobra okazja na wypróbowanie alternatywnych przepisów i poznanie gustów kawoszy z różnych stron świata. Gdzie szukać kulinarnych inspiracji?
Jak wynika z raportu ARC Rynek i Opinia „Cafe Monitor”, najczęściej wybieraną przez Polaków kawą jest caffé late. Przygotowana na bazie klasycznego espresso, zalewanego spienionym mlekiem, cieszy się uznaniem wielbicieli tradycyjnych smaków.
Goryczkę małej czarnej przełamuje się od XVIII wieku. Dzięki wzbogaceniu jej mlekiem, neutralizowana jest kwasowość. Zalety tak przygotowanego napoju doceniane są w różnych częściach świata. Ze względu na preferencje kulinarne mieszkańców, przepisy na kawę z mlekiem są jednak szeroko modyfikowane. Warto poznać różne zwyczaje i sprawdzić, które najbardziej przypadną nam do gustu.
Cortado, czyli hiszpańska klasyka
W Katalonii znane jest jako tallat, Baskowie serwują ją natomiast pod nazwą ebaki. Bez względu na region, receptura hiszpańskiego cortado pozostaje jednak niezmienna. - Do klasycznego, aromatycznego espresso dodawana jest niewielka ilość ciepłego mleka tak, aby uzyskać proporcje 2:1. Cortado podawane jest w filiżance o objętości 80ml lub w grubym szkle - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Tak przygotowana kawa znajdzie uznanie wśród osób, które chcą przełamać intensywność espresso nie pozwalając mleku zdominować smaku napoju – dodaje. Przepis cieszy się popularnością także zagranicą. W zmodyfikowanej wersji, przygotowywane jest np. w Portugalii czy Australii.
Nowoorleański smak cykorii
Nowe oblicze café au lait, czyli europejskiej kawy z mlekiem odkryć można w sercu Luizjany, południowego stanu USA silnie związanego z francuską kulturą pierwszych osadników. Szczególną popularność zdobyła w Nowym Orleanie, gdzie do jej przygotowania wykorzystywana jest mieszanka wzbogacona prażonymi ziarnami cykorii.
Takie połączenie nadaje kawie charakterystycznego czekoladowo-karmelowego posmaku, przełamywanego dzięki dodaniu gorącego mleka. Dziś ta popularna kompozycja stała się znakiem rozpoznawczym Nowego Orleanu. Serwowana jest w niemal każdej kawiarni, ciesząc się zarówno uznaniem rdzennych mieszkańców, jak i turystów. Serwuje się ją w porze popołudniowej w towarzystwie beignets, kreolskich pączków z ciasta parzonego.
Decydując się na samodzielne przygotowanie kawy z nowoorleańskim stylu, warto zaopatrzyć się w całe ziarna cykorii, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Jej samodzielne zmielenie bezpośrednio przed podaniem zapewni intensywny aromat. Do zaparzenia mieszanki kawy mielonej z cykorią warto wykorzystać kafetierę. Pozwoli ona wydobyć pełnię smaku – intensywny, kawowy aromat zrównoważy słodkawa nuta dodatku.
Portugalski wachlarz kaw
Poszukując inspiracji wśród portugalskich przepisów, z pewnością każdy znajdzie dla siebie odpowiednią propozycję. Dzięki bogatym tradycjom kulinarnym, w kawowym menu kryje się szereg wariantów z dodatkiem mleka. Café pingado, tłumaczone dosłownie jako „kawa z kroplą mleka” przygotowywane jest na bazie klasycznego espresso, z dodatkiem odrobiny spienionego mleka. – Za flagową pozycję w menu portugalskich kawiarni uznawane jest natomiast galão, przygotowywane w wysokiej szklance w proporcjach ¼ kawy na ¾ mleka – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Ciekawym rozwiązaniem w przypadku tego wariantu jest dodanie do przygotowanego napoju adwokatu. Odrobinę alkoholu wlewamy na dno szklanki, zalewając powoli kawą. Na końcu dodajemy spienione mleko, uzyskując trójpoziomowy napój – dodaje.
Co ciekawe, w Portugalii zwyczaj picia kawy dotyczy również dzieci. Nie podaje się im jednak ani café pingado, ani galão. Serwuje się im garoto – napój mleczny przełamany delikatnym posmakiem kawy.
Bajigur, czyli pobudzenie w sercu Indonezji
Wielbiciele kulinarnego eksperymentowania mogą natomiast wypróbować przepisy, w których tradycyjne mleko zastępowane jest sojowym, ryżowym lub kokosowym odpowiednikiem. Charakterystyczne dla krajów egzotycznych mieszanki, mogą być podawane zarówno w klasycznej formie gorącego napoju, jak i mrożonego deseru. Jedną z ciekawszych propozycji tego typu jest indonezyjska bajigur, której podstawę stanowi kawa z dodatkiem mleka kokosowego. Tradycyjnymi dodatkami są: cukier palmowy, odrobina imbiru oraz liście pandanowca. Jak przygotować egzotyczny napój w domowych warunkach? Około 5 cm korzenia imbiru umieszczamy w wodzie i gotujemy na małym ogniu. Po przegotowaniu zalewamy kawę wywarem, dodając do niej podgrzane mleko kokosowe. Następnie słodzimy łyżeczką brązowego cukru, opcjonalnie równoważąc smak szczyptą soli. Napój serwujemy w wysokiej szklance.