Orzechy włoskie zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera
Dieta zawierająca orzechy włoskie sprzyja poprawie funkcjonowania myszy zagrożonych chorobą Alzheimera.
24.10.2014 | aktual.: 24.10.2014 11:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta zawierająca orzechy włoskie sprzyja poprawie funkcjonowania myszy zagrożonych chorobą Alzheimera – czytamy w piśmie medycznym poświęconym tej chorobie „Journal of Alzheimer’s Disease”.
Naukowcy z Nowego Jorku (USA) zaobserwowali, że codzienna konsumpcja orzechów włoskich koreluje ze złagodzeniem lęku oraz polepszeniem funkcji motorycznych i procesów związanych z uczeniem się i pamięcią u myszy cierpiących na Alzheimera.
Badacze zainspirowali się wynikami poprzednich badań sugerujących, iż ekstrakt z orzechów włoskich przeciwdziała skutkom stresu oksydacyjnego wywoływanego przez białko amyloidu beta, które odgrywa dużą rolę przy powstawaniu płytek starczych w mózgach osób z chorobą Alzheimera.
W ramach eksperymentu postanowili codziennie podawać myszom pokarmy składające się w 6 lub 9 proc. z orzechów włoskich. W przeliczeniu na dawkę dla ludzi odpowiadałoby to ok. 28 lub 43 gramom.
Rezultaty eksperymentu okazały się bardzo zadowalające. Gryzonie karmione orzechami zaczynały pod wieloma względami funkcjonować znacznie lepiej niż wcześniej.
Autorzy badania uważają, że to wysoka zawartość antyoksydantów w orzechach włoskich odpowiada za zapobieganie degeneracji typowej dla choroby Alzheimera. Podejrzewają też, iż spory udział w tym procesie bierze kwas alfa-linolenowy (ALA).
(PAP) ooo/ krf/