Ozdoby na Boże Narodzenie – zrób to sam

Jak wyczarować magiczne ozdoby na Boże Narodzenie? Zrób to sam, czyli popularne DIY, daje całe mnóstwo możliwości! Śnieżynki z papieru, choinki z makaronu, stroiki z gałęzi, wieńce z bombek i świeczniki w słoikach... Znaleźliśmy najpiękniejsze świąteczne inspiracje.

Ozdoby na Boże Narodzenie – zrób to sam
Źródło zdjęć: © iStock.com

Ozdoby na Boże Narodzenie z papieru

Ozdoby na Boże Narodzenie ręcznie robione z papieru należą do najtańszych dekoracji, w przygotowanie których można zaangażować dzieci. Nadają się do zawieszenia na choince czy stroiku, postawienia na stole, a także naklejenia na ścianie, nad kominkiem czy na oknie. Szczególnie efektownie wyglądają girlandy z białych i niebieskich śnieżynek. Oto, jak można własnoręcznie stworzyć piękne zimowe gwiazdki:

Obraz
© iStock.com

Przygotuj:

  • ołówek i nożyczki,
  • białą lub niebieską kartkę o kształcie kwadratu.

Ozdoba z papieru na święta krok po kroku:

  1. Złóż ją na pół po przekątnej i ponownie na pół – tak, by powstał mały trójkąt.
  2. Trójkąt podziel na trzy równe części (linie podziału możesz zaznaczyć ołówkiem).
  3. Złóż dwie zewnętrzne części, a środkową pozostaw na wierzchu.
  4. Odetnij nożyczkami rogi, które będą odstawały od trójkąta u góry.
  5. Narysuj dowolny ornament w ten sposób, by krawędzie trójkąta po obu stronach miejscami pozostały nienaruszone.
  6. Wytnij wzorek i rozłóż papierową śnieżynkę.

Ozdoby na Boże Narodzenie z makaronu

Oryginalne ozdoby na Boże Narodzenie są do zrobienia nawet bez kupowania jakichkolwiek materiałów. Czasem wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki, by wpaść na genialny pomysł, taki jak choinka z makaronu, która nie wymaga wiele pracy, a potrafi stać się zachwycającą dekoracją.

Obraz
© iStock.com

Przygotuj:

  • papierowy talerzyk,
  • opakowanie makaronu w kształcie muszelek,
  • koraliki dekoracyjne,
  • taśmę klejącą,
  • klej na gorąco.

Choinka z makaronu krok po kroku:

  1. Przetnij talerzy na pół i zwiń go w stożek, a następnie podklej od wewnątrz taśmą.
  2. Zaczynając od dolnej części, przyklejaj do stożka makaron – muszelka przy muszelce.
  3. Kiedy cały stożek będzie już obklejony, na czubku choinki możesz umieścić makaronową kokardę lub gwiazdkę z papieru.
  4. Całość pomaluj sprayem (złotym, srebrnym), sztucznym śniegiem lub farbą.
  5. Kiedy choinka wyschnie, wewnątrz muszelek poprzyklejaj koraliki, które będą imitowały bombki.

Ozdoby na Boże Narodzenie z gałęzi

Bardzo popularne i od wielu lat przygotowywane świąteczne ozdoby na Boże Narodzenie to stroiki z gałęzi, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również pachną lasem. Gałązki drzew iglastych od sprzedawców choinek można dostać nawet za darmo – wystarczy dobrze poszukać, by wrócić do domu z naręczem idealnego materiału na bożonarodzeniowe dekoracje do domu.

Ozdoby na Boże Narodzenie z szyszek i gałęzi z powodzeniem zastępują w małym i ciasnym mieszkaniu tradycyjną choinkę. Jak wykonać gustowny stroik, mając do dyspozycji dary lasu? Podpowiadamy.

Obraz
© iStock.com

Przygotuj:

  • gotowy wieniec z wikliny lub krążek ze styropianu,
  • gałęzie z drzewa iglastego (najlepiej z jodły kaukaskiej lub sosny pospolitej),
  • szyszki i sztuczne owoce głogu albo jarzębiny,
  • klej na gorąco,
  • sznurek jutowy,
  • sekator.

Stroik świąteczny krok po kroku:

  1. Zabezpiecz dłonie rękawiczkami.
  2. Podziel gałęzie iglaków na drobne gałązki i obklej nimi wieniec wiklinowy w ten sposób, by nie był widoczny (w razie potrzeby wspomagaj się sznurkiem).
  3. Do gotowego stroika poprzyklejaj szyszki i głóg.
  4. Jeśli masz w domu sztuczny śnieg, możesz go użyć do oprószenia gdzieniegdzie zielonych igieł.

Ozdoby na Boże Narodzenie z bombek

Ozdoby na Boże Narodzenie – ręcznie robione, ale przy wykorzystaniu innych gotowych elementów dekoracyjnych – stały się prawdziwym gwiazdkowym hitem. Nic nie zdradza, że są dziełem przygotowanym naprędce domowym sposobem. Dzięki odrobinie kreatywności da się w nich wykorzystać np. stare bombki, które mogą stworzyć fantazyjny wieniec adwentowy do zawieszenia na drzwiach lub na ścianie, a nawet do położenia pod choinką jako prezent dla bliskiej osoby.

Obraz
© iStock.com

Przygotuj:

  • cienki, giętki drut o długości około 1,5 metra lub metalowy wieszak, który da się rozkręcić,
  • duży zestaw bombek plastikowych o zróżnicowanej wielkości,
  • kilka gałązek z drzewa iglastego,
  • papierową lub materiałową kokardę do przewiązania.

Wieniec adwentowy krok po kroku:

  1. Rozwiń druciany wieszak i wyprostuj go, pozostawiając jedynie zakrzywiony haczyk.
  2. Nawlekaj na drut bombki (raz małą, raz dużą) tak, by całkowicie go zakryły.
  3. W miejsca, w których powstały prześwity, powtykaj drobne gałęzie.
  4. Kiedy zużyjesz wszystkie bombki, obwiń koniec druta wokół haczyka znajdującego się po przeciwnej stronie.
  5. Zasłoń hak większą gałązką i kokardą, która będzie swobodnie opadać na wieniec.

Ozdoby na Boże Narodzenie z podgrzewaczami

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć światła, które jest elementem nieodłącznie towarzyszącym świętom Bożego Narodzenia. Płomień świecy rozprasza mrok nocy i ma funkcje ochronne. Przede wszystkim jednak należy do symboli chrystologicznych, ponieważ Jezus mówił o sobie: "Ja jestem światłością świata. Kto idzie za mną, nie będzie chodził w ciemności, lecz będzie miał światło życia".

Obraz
© iStock.com

Wśród własnoręcznych ozdób na Boże Narodzenie znajdują się więc rozmaite lampiony i świeczniki. Można je zrobić choćby ze zgromadzonych w domu słoików i podgrzewaczy (tealightów), które wystarczy przyozdobić wstążką, sznurkiem jutowym, kawałkiem koronki czy obkleić kryształkami soli imitującymi śnieg. Jednym z mniej popularnych, ale niezwykle efektownych sposobów na przygotowanie bożonarodzeniowych światełek, jest umieszczenie podgrzewaczy w glinianych doniczkach wypełnionych mchem i owocami głogu.

By stworzyć w domu niepowtarzalny klimat, uzyskany nie tylko dzięki tańczącemu w mroku płomieniowi, ale także niesamowitemu zapachowi, warto umieścić tealight w wydrążonym i skropionym sokiem z cytryny jabłku albo obwiązać słoik z podgrzewaczem laskami aromatycznego cynamonu.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)