GotowaniePrzepisyPamiętaj o mleku!

Pamiętaj o mleku!

Pamiętaj o mleku!

06.09.2005 12:11, aktual.: 29.06.2010 19:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest najlepszym źródłem wapnia, wzmacnia kości i zęby. Dlatego warto, byś je piła. Nawet jeśli już jesteś dorosła.

*Od kilku lat Polacy najczęściej kupują mleko krowie sprzedawane w kartonach (tzw. UHT, utrwalane przez kilka sekund wysoką temperaturą). I choć długo nie mogliśmy się przekonać do jego gotowanego posmaku, teraz traktujemy go jako coś naturalnego. *
Skład mleka UHT różni się od składu tego "z folii". Zawiera mniej witaminy C i witamin z grupy B (traci je głównie w czasie długiego przechowywania). Ale za to jest łatwiej przyswajalne, bo obecne w nim białko jest już częściowo rozłożone i ma mniej mikrobiologicznych zanieczyszczeń.

*Bardzo zdrowe *- Mleko jest nie tylko bogate w wapń, ale też w witaminy D i A oraz z te grupy B. Dzięki temu umożliwia nam prawidłowy rozwój i regenerację układu kostnego, komórek nerwowych i mięśni.
- Dostarcza organizmowi białka i węglowodanów, a więc budulca komórek i tkanek oraz energii.
- Zmniejsza ryzyko rozwoju astmy u dzieci, wystąpienia nowotworów i zawału serca.
- Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by dzieci i młodzież piły 4 szklanki mleka dziennie, a osoby dorosłe - 2 szklanki mleka chudego.

*Telewizja popiera *Od 2002 r. w Polsce trwa kampania reklamowa pod hasłem "Pij mleko, będziesz wielki". Jest ona odpowiedzią na alarmujące doniesienia o tym, że w diecie polskich dzieci jest dwukrotnie mniej wapnia niż zalecają normy. Akcja z udziałem m.in. Bogusława Lindy i Kayah oraz filmowej postaci Shreka ma zachęcić dzieci do picia mleka.

*Czy wiesz, że... *- Zdaniem naukowców z Nowej Zelandii, mleko można spreparować tak, by np. zwiększało odporność, nie wywoływało biegunek. Jest też możliwe, by krowy od razu dawały niskotłuszczowe mleko.
- W czerwcu 2004 r. w Suwałkach ruszyła produkcja mleka wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

30 proc. Europejczyków i niemal wszyscy Azjaci nie tolerują laktozy (cukru mlecznego). Osoby z tą przypadłością powinny sięgnąć po mleko kozie lub produkty sojowe. Na pocieszenie informujemy, że Finowie opracowali już technologię produkcji mleka krowiego pozbawionego laktozy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także