Jajko sadzone sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Jest tanie, proste w przygotowaniu i smaczne - nic dziwnego, że cieszy się aż tak dużą popularnością. Nie każdy jednak wie, jak należy je odpowiednio przygotować.
Na jakim tłuszczu smażyć jajko sadzone?
Przygotowanie jajka sadzonego to wbrew pozorom nie lada sztuka. Niezwykle ważne jest nie tylko nagrzanie patelni, ale przede wszystkim wybór odpowiedniego tłuszczu. Dodatkowo warto również zadbać o to, by jajka były świeże.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Częstym błędem jest smażenie jajek na oleju lub bez tłuszczu. Niestety to błąd, ponieważ olej szybko się spala, co prowadzi do niedogotowanego żółtka. Pozostawia on także specyficzny posmak. Złym wyborem jest też zwykłe masło, które ma niską temperaturę dymienia i łatwo je przypalić. Najlepszym wyborem jest masło klarowane. Ma ono wyższą temperaturę dymienia i pali się wolniej od świeżego, co sprawia, że nie nadaje potrawie nieprzyjemnego smaku.
Tak smaż jajka sadzone
Nie mniej istotna jest także technika smażenia jajka sadzonego. Najpierw należy wbić je do czystego naczynia, co pozwala sprawdzić jego świeżość. Robiąc to bezpośrednio na patelnię, możemy przez przypadek rozlać żółtko.
Następnie trzeba rozgrzać masło klarowane na patelni, używając do tego średniej mocy. Po ostrożnym wlaniu na nią jajka można zmniejszyć ogień i smażyć, aż białko się zetnie, a żółtko zgęstnieje, co zajmuje zazwyczaj 3-4 minuty. Na koniec wystarczy już tylko przyprawić danie pieprzem, solą oraz świeżym koperkiem.
Czytaj też: Dodaj łyżkę do jajecznicy. Trik Gordona Ramsaya
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl