Panforte - świąteczny wypiek prosto z Włoch
Smakuje iście świątecznie, ponieważ przepełnione jest bakaliami, a dodatek mąki jest praktycznie niezauważalny.
20.12.2015 | aktual.: 25.12.2015 16:13
Panforte di Siena to włoski (a dokładnie toskański) klasyk pojawiający się na świątecznym stole przede wszystkim w okresie Bożego Narodzenia. Smakuje iście świątecznie, ponieważ przepełnione jest bakaliami, a dodatek mąki jest praktycznie niezauważalny.
Idealnie nadaje się w ramach słodkiej przekąski, za sprawą węglowodanów dodającej energii na długi czas. Dla dzieci natomiast może być to alternatywa dla kupnych batoników, które z reguły nie mają zbyt wiele korzystnych dla naszego organizmu składników. Jak zapewnia autorka przepisu Paulina Krajewska, wypiek ten najlepiej smakuje w towarzystwie gorzkiego espresso.
Składniki na panforte: 300 g migdałów, 100 g skórki pomarańczowej, 100 g skórki cytrynowej, ok. 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 100 g mąki żytniej typ 720, 100 ml miodu, ok. 100 g cukru pudru + do dekoracji.
Migdały podpraż kilka minut w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy będą aromatyczne wymieszaj je ze skórkami, przyprawą oraz mąką. W rondelku podgrzej miód wraz z cukrem pudrem, aż całkowicie się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, dolej go do mieszanki bakalii i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do pokrytej papierem do pieczenia tortownicy (wymiary 20x20). Piecz w 180 stopni C przez około 40 minut. Upieczone i przestudzone panforte obsyp obficie cukrem pudrem i już.
Sugestie autorski: Użyłam migdałów ze skórką, ale możesz użyć dowolnych. Do ciasta możesz też dodać kilka łyżek kakao. Panforte można przechowywać w lodówce do dziecięciu dni.
Wersja light: cukier puder w cieście możesz zastąpić cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz też zupełnie z niego zrezygnować poprzestając jedynie przy dodatku miodu.
rel="nofollow">** www.justmydelicious.com