Pankejki. Czy znasz świetny przepis na amerykańskie naleśniki? Skorzystaj z pomocnych wskazówek

Pankejki, czyli klasyczne amerykańskie pancakes to charakterystyczne puszyste naleśniki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Oczywiście można znaleźć wiele wariacji na temat tego rodzaju przysmaku, ale warto wykorzystać przepis, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Jeśli poczujesz ochotę na pankejki, sięgnij po idealną wersję.

pancakesPankejki są bardziej puszyste i nieco mniejsze od klasycznych naleśników.
Źródło zdjęć: © 123RF

Pankejki rozpływają się w ustach i mogą być serwowane na słono lub słodko. Wszystko zależy od naszych upodobań oraz gustu smakowego. Jeśli zamiast typowych cienkich placków naleśnikowych marzysz o puszystych pankejkach, nie zwlekaj i skorzystaj z poniższego przepisu, który pozwoli na cieszenie się z perfekcyjnie wykonanych amerykańskich naleśników.

Pankejki – czym się różnią od zwykłych naleśników?

Tradycyjne naleśniki są cienkie i mogą być wykonane z mąki pszennej, orkiszowej, owsianej, gryczanej i tak dalej. Ciasto jest rzadkie, aby dobrze rozlało się po całej patelni. Z kolei pankejki przyrządzane są mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej – dzięki temu będą wyrośnięte i pulchne. Pankejki są gęstsze, dlatego są małe i nierozlewane po całej patelni.

Pankejki – niezawodny przepis

Pamiętaj, że ciasto na pankejki powinno odstać przez cały noc, w ten sposób uzyskasz najlepsze i najbardziej puszyste naleśniki. Poniższy przepis jest inspirowany propozycją słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki miodu;
  • ¼ szklanki oleju;
  • 3 szklanki maślanki;
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

Dodaj składniki do dużej miski, wbij roztrzepane jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Nie musisz tego robić zbyt długo, ponieważ chodzi tylko o połączenie wszystkich elementów. Ciasto nie musi być gładkie, dlatego mniejsze grudki są jak najbardziej wskazane. Odstaw ciasto najlepiej na całą noc, a jeśli nie masz czasu wystarczy nawet kwadrans. Smaż pankejki na maśle na średnim ogniu. Przewróć, gdy zobaczysz na powierzchni bąbelki.

Pankejki – co dodać zamiast maślanki?

Do pankejków idealnie sprawdza się maślanka, ponieważ zawarte w niej kwasy dodają puszystości. Jeśli jednak nie przepadasz z maślanką, możesz ją zamienić na:

  • kefir – ma podobne właściwości, ale zawiera mniej tłuszczu;
  • mleko – szklanka mleka z łyżeczką octu zastąpi maślankę, choć pankejki nie będą aż tak puszyste, za to napowietrzone i nieco lżejsze.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Wybrane dla Ciebie

Wskoczyła w hiszpankę z cekinami. W tej sukience wyglądała jak bogini
Wskoczyła w hiszpankę z cekinami. W tej sukience wyglądała jak bogini
Potwierdzili związek. Minge nie gryzła się w język
Potwierdzili związek. Minge nie gryzła się w język
Zaczynają szukać schronienia. Co zrobić, gdy pojawią się w domu?
Zaczynają szukać schronienia. Co zrobić, gdy pojawią się w domu?
Była jego żoną przez 46 lat. Zmarł dwa miesiące po diagnozie
Była jego żoną przez 46 lat. Zmarł dwa miesiące po diagnozie
Imię wymiera. Nosi je tylko 13 Polek
Imię wymiera. Nosi je tylko 13 Polek
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"