Pankejki. Czy znasz świetny przepis na amerykańskie naleśniki? Skorzystaj z pomocnych wskazówek
Pankejki, czyli klasyczne amerykańskie pancakes to charakterystyczne puszyste naleśniki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Oczywiście można znaleźć wiele wariacji na temat tego rodzaju przysmaku, ale warto wykorzystać przepis, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Jeśli poczujesz ochotę na pankejki, sięgnij po idealną wersję.
09.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:07
Pankejki rozpływają się w ustach i mogą być serwowane na słono lub słodko. Wszystko zależy od naszych upodobań oraz gustu smakowego. Jeśli zamiast typowych cienkich placków naleśnikowych marzysz o puszystych pankejkach, nie zwlekaj i skorzystaj z poniższego przepisu, który pozwoli na cieszenie się z perfekcyjnie wykonanych amerykańskich naleśników.
Pankejki – czym się różnią od zwykłych naleśników?
Tradycyjne naleśniki są cienkie i mogą być wykonane z mąki pszennej, orkiszowej, owsianej, gryczanej i tak dalej. Ciasto jest rzadkie, aby dobrze rozlało się po całej patelni. Z kolei pankejki przyrządzane są mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej – dzięki temu będą wyrośnięte i pulchne. Pankejki są gęstsze, dlatego są małe i nierozlewane po całej patelni.
Pankejki – niezawodny przepis
Pamiętaj, że ciasto na pankejki powinno odstać przez cały noc, w ten sposób uzyskasz najlepsze i najbardziej puszyste naleśniki. Poniższy przepis jest inspirowany propozycją słynnej restauratorki Magdy Gessler.
Składniki:
- 3 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki miodu;
- ¼ szklanki oleju;
- 3 szklanki maślanki;
- 4 jajka.
Przygotowanie:
Dodaj składniki do dużej miski, wbij roztrzepane jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Nie musisz tego robić zbyt długo, ponieważ chodzi tylko o połączenie wszystkich elementów. Ciasto nie musi być gładkie, dlatego mniejsze grudki są jak najbardziej wskazane. Odstaw ciasto najlepiej na całą noc, a jeśli nie masz czasu wystarczy nawet kwadrans. Smaż pankejki na maśle na średnim ogniu. Przewróć, gdy zobaczysz na powierzchni bąbelki.
Pankejki – co dodać zamiast maślanki?
Do pankejków idealnie sprawdza się maślanka, ponieważ zawarte w niej kwasy dodają puszystości. Jeśli jednak nie przepadasz z maślanką, możesz ją zamienić na: