Dieta kefirowa - zasady i efekty. Kefir a odchudzanie
Dieta kefirowa to coraz popularniejsza metoda na zrzucenie dodatkowych kilogramów i oczyszczenie organizmu. Poznaj zasady i efekty diety kefirowej. Co można jeść na diecie kefirowej? Czy każdy może ją stosować?
Dieta kefirowa – na czym polega?
Dieta] kefirowa polega na trwającym kilka dni detoksie całego organizmu. Dzięki temu jesteśmy w stanie zrzucić dodatkowe kilogramy oraz oczyścić tkanki organizmu z niechcianych kilogramów poprzez przyspieszenie przemiany materii.
Jej główną zasadą jest regularne spożywanie posiłków, które w znacznej mierze składają się z kefiru, dlatego ten typ jadłospisu może być stosowany wyłącznie przez kilka dni ze względu na ryzyko wystąpienia niedoborów. Oprócz tego warto mieć świadomość, że zaletą diety kefirowej jest możliwość zrzucenia wagi i oczyszczenia organizmu w relatywnie przyjemny sposób, który nie powoduje dodatkowych skutków ubocznych.
Właściwości kefiru
Podstawowym produktem, jaki spożywamy stosując ten rodzaj diety, jest kefir. Posiada on wiele właściwości zdrowotnych w tym probiotyki oraz liczne witaminy. Oprócz tego, spożywając kefir, dostarczamy do naszego organizmu składniki minerlane w postaci wapnia, fosforu oraz kwasu foliowego, dzięki czemu kefir wspomaga metabolizm, pracę jelit oraz ułatwia organizmowi oczyszczanie tkanek ze złogów i toksycznych odpadków.
Dieta kefirowa a odchudzanie
Dieta kefirowa może znacząco przyczynić się do pozbycia się niechcianych kilogramów. Należy jednak mieć świadomość, że nie jest ona właściwa, jeśli chcemy znacząco zredukować masę ciała, a aby była skuteczna, należy stosować odtłuszczony kefir zawierający ok. 40 kcal na 100 g i ok. 4 g białka na 100 g. Co więcej ze względu na wykorzystanie tylko jednego składnika dieta kefirowa nie powinna trwać dłużej niż 5 dni.
W jaki sposób dieta kefirowa umożliwia zmniejszenie masy ciała? Kefir znacznie wspomaga perystaltykę jelit, co wpływa korzystnie na regularne wypróżnianie oraz zatrzymuje rozwój niechcianej flory bakteryjnej rozwijającej się w jelitach. Oprócz tego kefir wpływa na pobudzenie organizmu do wydzielania żółci oraz trawiennych soków, co przekłada się na wzmożony metabolizm.
Co ważne, kefir bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych spożywać mogą osoby, które borykają się z nietoleracją laktozy. To wszystko sprawia, że regularne stosowanie diety kefirowej w ciągu 5 dni umożliwia pozbycie się ok. 3 kilogramów.
Dieta kefirowa – przeciwwskazania
Oprócz tego, że dieta kefirowa może być stosowana maksymalnie przez 5 dni, należy pamiętać, że można ją wprowadzać nie częściej niż co 2-3 miesiące. Wynika to z faktu, że jadłospis opiera się na jednym produkcie, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do niedoborów.
Z diety kefirowej nie powinny korzystać osoby, które borykają się ze schorzeniami układu moczowego ze względu na wysoką ilość białka zawartą w kefirze. Na koniec warto przypomnieć, że żadna metoda redukcji masy ciała nie będzie skuteczna, jeśli po jej zakończeniu wrócimy do niezdrowych nawyków żywieniowych sprzed kuracji, co prowadzi do niechcianego efektu jojo.