Fit naleśniki. Jak przygotować zdrowe i pożywne ciasto na placki?
Fit naleśniki rzeczywiście mogą być mniej kaloryczne, a przy okazji znacznie zdrowsze. Tak naprawdę wystarczy drobna zmiana, aby w pełni cieszyć się smakiem ulubionych naleśników. Można zastąpić mąkę pszenną innym rodzajem, choć istnieje możliwość, że nie musisz do fit naleśników korzystać z mąki. Farsz również ma znaczenie, dlatego lepiej sięgaj po wytrawne i mniej słodkie warianty.
Fit naleśniki przygotujesz praktycznie tak samo, jak klasyczną wersję. Potrawa jest ceniona przez dorosłych i przez dzieci, dlatego też bez problemu zaserwujesz swoim najbliższym zmienioną recepturę fit naleśników. Smak praktycznie niczym się nie różni od znanych wszystkim naleśników, a przy tym to naprawdę samo zdrowie.
Fit naleśniki – co z tym ciastem?
Chcąc zyskać prawdziwie fit naleśniki, musisz pomyśleć nad przygotowaniem odpowiedniego ciasta. W praktycznie wszystkich znanych wariantach dominuje zwykła, biała mąka, dlatego też zdecydowanie lepszym pomysłem jest wybór mniej oczywistych wariantów. Możesz także całkowicie porzucić mąkę na rzecz kaszy manny, a wówczas zyskasz nietypową konsystencję fit naleśników. Zdrowa wersja naleśników wymaga konsekwencji, dlatego też unikaj dodawania cukru, postaraj się zrezygnować z krowiego mleka i wybierz napój roślinny.
Fit naleśniki – przepisy na zdrowe ciasto
Poniżej znajdziesz kilka wariantów na ciasto do fit naleśników, które rzeczywiście sprawdzą się w każdej sytuacji.
Ciasto z mąki ryżowej:
- 1 szklanka mąki ryżowej;
 - 1 szklanka mleka;
 - 3 jajka;
 - opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru;
 - sól.
 
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. Możesz smażyć naleśniki od razu, ciasto nie musi odczekać. Smaż na suchej patelni albo na lekko natłuszczonej masłem klarowanym. Wystarczy zaledwie minuta, aby z każdej strony były usmażone.
Ciasto z mąki pełnoziarnistej:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej;
 - 1,5 szklanki wody;
 - 1 jajko;
 - sól.
 
Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę, po czym smaż na suchej patelni.
Ciasto z mąki orkiszowej:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej;
 - ½ szklanki mleka;
 - 1 jajko;
 - 1 żółtko.
 
Jajko razem z żółtkiem ubij mikserem, po czym dodawaj stopniowo mąkę i mleko. Odstaw na kilka minut i smaż klasycznie.
Ciasto z mąki gryczanej:
- 1 szklanka mąki gryczanej;
 - 1 szklanka mleka;
 - 1 szklanka wody gazowanej;
 - 1 jajko;
 - sól.
 
Mieszaj składniki, aż wszystkie się połączą i smaż na mocno rozgrzanej patelni.
Ciast z mąki z ciecierzycy:
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy;
 - ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
 - 1 szklanka napoju roślinnego;
 - 1 szklanka wody gazowanej;
 - 40 ml oleju rzepakowego;
 - sól.
 
Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Następnie klasycznie usmaż.
Fit naleśniki – czy mogą być słodkie?
Jeśli lubisz zjadać naleśniki na słodko, będziesz zachwycona ciastem fit. Przede wszystkim zrezygnuj z kupnych kremów owocowych, czekoladowych i słodzonych dżemów. Naleśniki fit podawaj z twarożkiem wymieszanym z miodem oraz owocami. Możesz go również połączyć z kakao albo z jogurtem naturalnym.