Mleko roślinne - 5 przepisów na wegańskie mleko
Mleko roślinne to idealna alternatywa dla osób, które nie chcą bądź nie mogą pić mleka krowiego. Wegańskie mleko można dostać zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i popularnych supermarketach. Można również samodzielnie je przyrządzić w domu - bez konserwantów, bez cukru, i co najważniejsze, za niewielkie pieniądze. Poznaj 5 przepisów na mleko roślinne.
Mleko roślinne - co warto wiedzieć?
Mleko roślinne cechuje przede wszystkim ogromna rozmaitość. Wybór wśród roślin, z których można wykonać takie mleko jest na tyle bogaty, że z łatwością można eksperymentować w diecie. Mleko roślinne charakteryzuje się różnorodnymi smakami i właściwościami zdrowotnymi. Wszystko zależy od rodzaju orzechów, ziaren czy zbóż, które zostaną wybrane do jego wykonania. Nazwa mleko roślinne to raczej nazwa umowna, ponieważ nie jest to mleko w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Dlatego też mleko roślinne znane jest również jako napój roślinny.
Wśród korzyści ze spożywania mleka roślinnego wymienia się brak zawartości laktozy i cholesterolu, bogactwo pierwiastków i witamin oraz poprawę metabolizmu i uregulowanie trawienia. Mleko roślinne jest doskonałym produktem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Sprawdza się w deserach, kawach, koktajlach, naleśnikach, owsiankach czy zupach.
Roślinne mleko owsiane - przepis
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- pół litra wody;
- szczypta soli albo pół łyżeczki ksylitolu.
Płatki owsiane należy zalać wodą i blendować przez około minutę. Aby pozbyć się resztek płatków, napój można przelać przez gazę do innego naczynia. Gotowe mleko można dosłodzić do smaku. Roślinne mleko owsiane świetnie sprawdza się jako składnik koktajlów bananowych czy truskawkowych.
Roślinne mleko kokosowe - przepis
Składniki:
- 4 szklanki filtrowanej wody;
- 2 szklanki wiórków kokosowych.
Wiórki kokosowe najlepiej moczyć w wodzie przez całą noc. Po takim leżakowaniu nasączone wiórki wraz z wodą należy gotować do temperatury nie wyższej niż 60 stopni Celsjusza. Następnie miksturę trzeba zmiksować blenderem i przelać do innego naczynia przez gazę. Roślinne mleko kokosowe najlepiej przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Przed spożyciem wstrząśnij butelką.
Roślinne mleko jaglane - przepis
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
- szklanka orzechów nerkowca lub migdałów;
- miąższ z jednej laski wanilii;
- 2,5 szklanki wody;
- 3 suszone daktyle;
- szczypta soli do smaku.
Orzechy mocz w wodzie przez całą noc. Następnie wszystkie składniki roślinnego mleka jaglanego wrzuć do blendera i zmiksuj na płynną masę. Przelej do innego naczynia przez gazę i przechowuj w butelce lodówce lub schłodzonym pomieszczeniu. Mleko jaglane należy spożyć w ciągu 48 godzin.
Roślinne mleko ryżowe - przepis
Składniki:
- 2 litry wody;
- 4 łyżki ryżu;
- szczypta soli;
- łyżka ksylitolu.
Opłuczony ryż należy wrzucić do lekko osolonej wody i zagotować. Ryż musi gotować się na małym gazie przez około 2 godziny. Po ostudzeniu ryżu należy dodać ksylitol i zmiksować wszystko na gładką masę. Przelane do butelki roślinne mleko ryżowe powinno zostać wypite w przeciągu dwóch dni.
Roślinne mleko sezamowe - przepis
Składniki:
- pół szklanki białego sezamu;
- 4 szklanki wody;
- syrop z agawy do smaku;
- odrobina soli.
Przepłukany sezam należy moczyć w wodzie przez około 4-5 godzin. Następnie dolej szklankę wody i zblenduj. Wodę dolewaj aż do uzyskania płynnej konsystencji. Roślinne mleko sezamowe opcjonalnie można dosłodzić syropem z agawy.