Parfait z masłem orzechowym i czekoladą
Warstwowy deser to słodka propozycja zawierająca różne tekstury i smaki. Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", proponuje połączenie czekolady z masłem orzechowym. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.
30.01.2017 | aktual.: 30.01.2017 09:35
Składniki na bazę:
- 8 kakaowych ciasteczek
Warstwa pierwsza:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 60 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 2 łyżki masła
Warstwa druga:
- 150 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego lub serka kremowego
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 duże łyżki masła orzechowego
Warstwa trzecia:
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych w karmelu lub zwykłych
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy. Masło orzechowe do warstwy pierwszej podgrzewamy w garnuszku z masłem i połamaną na kawałki czekoladą. Gdy masa będzie jednolista, odstawiamy ją do przestudzenia. Twaróg do drugiej warstwy ucieramy z cukrem pudrem, wanilią i masłem orzechowym. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Najwygodniej do szklanek lub pucharków będzie go wyciskać z rękawa cukierniczego. Orzeszki siekamy, kilka możemy odłożyć do dekoracji. Układamy warstwami: na spód trochę ciasteczek, na to łyżka sosu czekoladowego. Potem dość gruba warstwa kremu i na nią – szczypta orzeszków. Powtarzamy do zapełnienia naczynka. Deser najlepiej przechowywać w lodówce i wyjąć około pół godziny przed podaniem.
Zobacz także: czekoladowe brownie z ciasteczkami