GotowaniePrzepisyParfait z masłem orzechowym i czekoladą

Parfait z masłem orzechowym i czekoladą

Warstwowy deser to słodka propozycja zawierająca różne tekstury i smaki. Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", proponuje połączenie czekolady z masłem orzechowym. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Parfait z masłem orzechowym i czekoladą
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl

30.01.2017 | aktual.: 30.01.2017 09:35

Składniki na bazę:

  • 8 kakaowych ciasteczek

Warstwa pierwsza:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 60 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 2 łyżki masła

Warstwa druga:

  • 150 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego lub serka kremowego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże łyżki masła orzechowego

Warstwa trzecia:

  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych w karmelu lub zwykłych

Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy. Masło orzechowe do warstwy pierwszej podgrzewamy w garnuszku z masłem i połamaną na kawałki czekoladą. Gdy masa będzie jednolista, odstawiamy ją do przestudzenia. Twaróg do drugiej warstwy ucieramy z cukrem pudrem, wanilią i masłem orzechowym. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Najwygodniej do szklanek lub pucharków będzie go wyciskać z rękawa cukierniczego. Orzeszki siekamy, kilka możemy odłożyć do dekoracji. Układamy warstwami: na spód trochę ciasteczek, na to łyżka sosu czekoladowego. Potem dość gruba warstwa kremu i na nią – szczypta orzeszków. Powtarzamy do zapełnienia naczynka. Deser najlepiej przechowywać w lodówce i wyjąć około pół godziny przed podaniem.
Zobacz także: czekoladowe brownie z ciasteczkami

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
Komentarze (1)