Pieguski w wersji fit. Przepis na domowe pieguski
Pieguski to pyszne ciasteczka, które wiele osób uwielbia chrupać na przekąskę. Pieguski można kupić w prawie każdym sklepie, ale można je również samodzielnie przyrządzić w domu. Co istotne deser można przygotować w odchudzonej wersji. Poznaj przepis na pieguski w wersji fit.
Pieguski - popularne ciastka
Pieguski to kruche ciasteczka, które swoją nazwę zawdzięczają kropeczkom z kawałków czekolady lub bakalii. Początkowo pieguski były kojarzone z marką wyrobów czekoladowych Wedel. Obecnie jednak na opakowaniach popularnych ciasteczek z piegami widnieje logo Milki.
Pieguski można samodzielnie przyrządzić w domu, dowolnie mieszając składniki, pamiętając jednak o tym, że ciasteczka muszą być kruche i upstrzone licznymi kropeczkami. Pieguski można przyrządzić wedle receptur standardowych, ale także może upiec ciasteczka, które będą idealną przękąską dla osób, które rozpoczęły kurację odchudzającą. Mleczną czekoladę można zastąpić czekoladą gorzką, a zwykłą mąkę, mąką owsianą, ryżową czy kokosową.
Pieguski - przepis
Aby przygotować pieguski w domu, potrzeba nie więcej niż 30 minut. Poznaj przepis na domowe pieguski.
Składniki na domowe pieguski:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- szklanka cukru;
- 200 g masła;
- 2 jajka;
- garść rodzynek;
- 70 g orzeszków ziemnych;
- 30 g migdałów;
- 100 g mlecznej czekolady;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- kilka kropelek aromatu waniliowego;
- szczypta soli.
Przepis na domowe pieguski:
Orzeszki ziemne, migdały i czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki. Składniki, które będą pełniły rolę piegów przekładamy do osobnej miseczki wraz z rodzynkami i mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i kilka kropel aromatu waniliowego. Do tak uzyskanej masy dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto uzyska gładką konsystencję, dodajemy mieszankę piegów i dokładnie mieszamy.
W następnym kroku formujemy płaskie, okrągłe ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka na blaszce wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 10-11 minut. Gotowe pieguski najlepiej przechowywać w metalowej puszce.
Pieguski w wersji fit - przepis
Osoby odchudzające się lub dbające o linię, nierzadko poszukują przepisów, które pomogą im w przygotowaniu ulubionych słodyczy w wersji fit. Pieguski również można przyrządzić w mocno odchudzonej wersji, a będą równie smaczne.
Składniki na pieguski w wersji fit:
- 100 g mąki owsianej;
- 100 g mąki kokosowej;
- 100 g mąki ryżowej;
- pół łyżeczki sody;
- szczypta soli;
- 150 g oleju kokosowego;
- 4 łyżki ksylitolu;
- kilka kropli aromatu waniliowego;
- 2 jajka;
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie piegusków w wersji fit:
Wszystkie rodzaje mąki, sodę oraz sól wymieszaj w misce. Olej kokosowy zmiksuj z ksylitolem, aromatem waniliowym oraz jajkami na gładką masę. Do zmiksowanej masy stopniowo dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę mąk.Gorzką czekoladę rozdrobnij na małe kawałeczki, wrzuć do gotowego ciasta i dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formuj w małe okrągłe ciasteczka. Pieguski w wersji fit piecz przez ok. 15 minut.