GotowaniePrzepisyPierś indyka z papryką i pesto

Pierś indyka z papryką i pesto

Pierś indyka z papryką i pesto
22.02.2006 10:42, aktualizacja: 07.03.2006 08:07

Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami bazylii.

- Około 1 kg mięsa z piersi indyka lub schabu bez kości
- sól
- pieprz
- mały słoiczek sosu pesto
- 2 strąki czerwonej papryki
- 3 łyżki oleju
- liście bazylii do dekoracji

Mięso opłukać, osuszyć, rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm,
oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce,
paprykę umyć, pokroić na cząstki,wyciąć gniazdko nasienne,
wrzucić na 2?3 minuty na wrzątek, osączyć,
płat mięsa posmarować sosem pesto, ułożyć na nim cząstki papryki, zwinąć roladę, ścisło obwiązać bawełnianym sznurkiem,
ułożyć w brytfannie, posmarować olejem, wstawić do piekarnika o temp. ok. 190°C, piec godzinę,
w czasie pieczenia mięso skrapiać olejem lub wytwarzającym się sosem,
pieczeń ostudzić, zdjąć sznurek, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami bazylii.