Pokochała ją nawet Edyta Górniak. W czym tkwi sekret chałki?
Puszysta, pachnąca, wypieczona, rozpływająca się w ustach. Posypana słodką kruszonką lub makiem. Taka powinna być idealna chałka. Najlepiej smakuje prosto z pieca, posmarowana masłem lub polana miodem. Do tego kubek mleka lub kakao. Pycha, prawdziwe comfort food! Nic dziwnego, że ten przysmak pokochała także Edyta Górniak.
15.11.2017 | aktual.: 15.11.2017 14:39
Polska diwa przyznała, że na śniadanie najbardziej lubi jeść świeżą chałkę z masłem. Zastanawiamy się, czy przygotowuje ją sama. To w końcu nic trudnego. - Chałka to tradycyjne żydowskie pieczywo przygotowywane na szabat. Na stole szabasowym na specjalnej tacy przykrytej świąteczną serwetą są zawsze dwie chałki. Symbolizują one podwójną porcję manny, jaką Bóg zsyłał Izraelitom w czasie wędrówki do ziemi obiecanej w każdy piątek – tłumaczy Izabela Kozłowska-Dechnik z restauracji Mandragora w Lublinie. - Każda gospodyni strzeże swojej receptury, bo dobry przepis na chałkę to prawdziwy skarb.
Na tle innych rodzajów pieczywa wyróżnia się przede wszystkim kształtem. Surowe ciasto dzieli się na trzy części i zaplata jak warkocz. Chałki są popularne nie tylko wśród wyznawców judaizmu. Tymi słodkimi bułkami zajadają się także Polacy, mieszkańcy Skandynawii, Rosjanie, Białorusini oraz Ukraińcy.
Przysmak z żydowskiej kuchni
Tradycyjne receptury podają, że do przygotowania chałki potrzebne są jajka, pszenna mąka, woda, cukier, drożdże oraz odrobina soli i ewentualnie oliwa z oliwek. Istnieje również wariant bezjajeczny. Wówczas wypiek przypomina bardziej francuską bagietkę niż słodką, drożdżową bułeczkę. We współczesnych przepisach pszenna mąka bywa zastępowana pełnoziarnistą, owsianą lub orkiszową. Z kolei cukier można zamienić na melasę lub miód. Ciasto można wzbogacić rodzynkami, suszoną żurawiną, drobno posiekanymi orzechami.
Chałka, w przeciwieństwie do drożdżówek czy brioszek, nie zawiera masła ani mleka. Wynika to żydowskiej tradycji. Wierzch powinien być błyszczący i apetycznie przypieczony na złocisto-brązowy kolor. Dlatego też przed wstawieniem do pieca, smaruje się go rozmąconym jajkiem. Następnie ciasto można posypać sezamem, makiem czy kruszonką.
Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu "Ewa gotuje" przygotowywała trójkolorową chałkę. Pomysł podpowiedziała jej jedna z fanek. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy wymieszać poszczególne porcje ciasta z barwnikiem, najlepiej naturalnym. np. matchą, kakao, odrobiną soku z buraków, a następnie zapleść i upiec. Prawda, że proste?
- Chałkę można jeść zarówno solo, jak i z najróżniejszymi dodatkami – masłem, miodem, dżemem. Jak zostanie po szabacie, to robimy z niej kugiel albo francuskie tosty na niedzielne śniadanie. Kromki chałki zanurzamy w mleku i jajku, a potem smażymy na masełku – mówi Izabela Kozłowska-Dechnik. Czerstwa chałka będzie również doskonałą bazą do przygotowania chlebowego puddingu inspirowanego angielską kuchnią.
Tradycyjna chałka
Składniki:
- 4,5 szklanki przesianej mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 10 łyżek cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 jajka (w tym jedno do posmarowania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: wszystkie składniki wsyp do dużej miski i zagnieć na elastyczne ciasto (ma odchodzić od dłoni). Odstaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Następnie podziel na trzy części i uformuj z nich niezbyt cienkie wałeczki. Zapleć jak warkocz i odstaw na 30 minut, by chałka wyrosła. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką lub innymi dodatkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-50 minut.
Zobacz wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami