Pokrzywa zwyczajna - najbardziej niedoceniana z roślin
Nie warto "bać się" pokrzywy
Jeśli w twoim ogródku rozpleni się pokrzywa, nie pozwól, by zginęła, przemielona przez kosiarkę. Pokrzywa to nie chwast, a niezwykle cenna roślina, która wzmocni zdrowie, zapewni piękny wygląd, pomoże wyleczyć choroby i znajdzie zastosowanie w kuchni.
Jeśli w twoim ogródku rozpleni się pokrzywa, nie pozwól, by zginęła, przemielona przez kosiarkę. Pokrzywa to nie chwast, a niezwykle cenna roślina, która wzmocni zdrowie, zapewni piękny wygląd, pomoże wyleczyć choroby i znajdzie zastosowanie w kuchni.
Co to za roślina?
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) jaka jest, każda widzi - chciałoby się powiedzieć. Z karbowanymi listkami, dorastająca średnio do metra wysokości, choć zdarzają się okazy półtora- i dwumetrowe, jeśli rośliną pospolitą. Wszyscy wiemy o niej jedno: parzy. Kontakt z pokrzywą kończy się pieczeniem, swędzeniem oraz pojawieniem się jasnych krostek na skórze. Nic przyjemnego. Dzieje się tak za sprawą włosków parzących, które zawierają parzący płyn. Pod wpływem kontaktu z pokrzywą dochodzi do toksycznego zapalenia skóry - to szczególny rodzaj dermatozy, który określa się nazwą urticantia.
Ewa Podsiadły-Natorska/(mtr), WP Kobieta