Polskie mięso na stołach całego świata

Jakie mięso najczęściej gości na waszych stołach? Podejrzewam, że, tak jak u większości Polaków, jest to drób i wieprzowina. Zresztą nie tylko w naszym kraju te mięsa są najpopularniejsze. Podobnie jest na całym świecie. Dlaczego jednak właśnie polskie mięso zyskuje w oczach konsumentów z innych krajów?

Polskie mięso na stołach całego świataPolskie mięso na stołach całego świata
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wartości odżywcze wieprzowiny i drobiu

Zarówno drób, jak i wieprzowina są źródłem pełnowartościowego białka, które jest konieczne do prawidłowego rozwoju całego organizmu. Są też bogate w dobrze przyswajalne żelazo. Dodatkowo zawierają takie składniki mineralne jak: cynk, magnez, sód, wapń i potas.

W tych mięsach znajdziemy również cenne witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz PP. Mają one ogromne znaczenie w procesach budowy i regeneracji komórek, utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu, funkcjonowania układu nerwowego, krwionośnego, immunologicznego.

Mięso drobiowe jest niskokaloryczne. Z kolei, wybierając chudą wieprzowinę, też nie dostarczymy organizmowi wielu kalorii. Okazuje się, że szynka czy schab to zaledwie 20 kcal więcej niż znajdziemy w drobiu.

Oba rodzaje mięsa są więc zdrowe i polecane przez dietetyków. Ważne jest, by do ich przygotowania nie dodawać tłuszczy. Znacznie lepiej więc piec lub gotować schab niż smażyć go na patelni w panierce.

Polski drób

Z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie konsumentów na mięso drobiowe. W 2017 roku w Polsce wyprodukowano go aż 2,8 mln ton, z czego 1,12 mln przeznaczono na eksport. W 70 proc. drób sprzedajemy do krajów Unii Europejskiej. Jednocześnie widzimy, że nowe rynki zbytu są niezbędne. Tym sposobem polski drób trafia też do Chin, Liberii, Wietnamu czy na Ukrainę. Polska jest jednym z największych producentów drobiu eksportujących go poza UE. Dlaczego konsumenci z tych krajów tak cenią polskie mięso?

Nasi rodzimi producenci drobiu, aby móc eksportować swój towar, muszą spełniać nie tylko warunki spisane w prawie unijnym, ale też przez międzynarodowe organizacje, takie jak BRC czy IFS. Co roku wymagania te stają się bardziej rygorystyczne niż ustawowe. Mimo to polskie firmy wypełniają je i od 2014 roku są liderem wśród producentów mięsa drobiowego w Unii Europejskiej.

Bardzo często większe firmy biorą na siebie całą produkcję i nadzór nad nią – od przetwórni pasz, przez wylęgarnie, kurniki i ubój, po zakłady przetwórstwa. Tym sposobem mają pieczę nad każdym etapem produkcji mięsa drobiowego i mogą zagwarantować jego wysoką jakość. Doceniają to konsumenci z całego świata.

Polska wieprzowina

Mięso wieprzowe wbrew ogólnemu przekonaniu jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Na przestrzeni ostatnich lat hodowla świń w Polsce uległa modernizacji i zmianom, które bardzo korzystnie wpłynęły na jakość mięsa.

Polscy producenci przestawili się na rasy o zmniejszonej ilości tłuszczu w stosunku do mięśni, więc nasza wieprzowina jest nawet o 15 proc. mniej kaloryczna niż jeszcze 20 lat temu. Zmiana sposobu żywienia świń również sprawiła, że wartość energetyczna mięsa jest niższa. Okazuje się, że polska wieprzowina zawiera też mniej cholesterolu w porównaniu z amerykańskimi normami USDA. Wszystko to sprawia, że mięso z polskich świń jest cenione na całym świecie.

Dodatkowo badanie zrealizowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego wykazało, że polska wieprzowina jest mięsem bezpiecznym dla konsumentów. Gospodarstwa, w których hodowane są świnie na ubój, są poddawane rygorystycznym kontrolom. W mięsie nie ma więc pozostałości pestycydów, dioksyn, metali ciężkich ani związków fosforu czy azotu, które byłyby groźne dla człowieka. Wieprzowina ma też kontrolowaną alergenność.

W Polsce obowiązują te same przepisy i regulacje dotyczące produkcji rolno-spożywczej, co w innych krajach Unii Europejskiej. Nasze mięso spełnia wszelkie kryteria bezpieczeństwa, a koszty jego wytworzenia są na ogół niższe, więc jest ono konkurencyjne cenowo i dlatego tak bardzo pożądane na świecie. Wysoka jakość połączona z niską ceną sprawia, że eksport polskich produktów hodowlanych jest coraz większy i daje możliwości rozwoju oraz wzrostu przychodów.

Polskie Mięso
© materiały partnera
ZPM
© materiały partnera

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Materiał partnera: Polskie Mięso
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"