Pomelo - kaloryczność, właściwości i wartości odżywcze
Owoc pomelo to jeden z największych cytrusów, nazywany także pomarańczą olbrzymią. Wśród cytrusów nie wyróżnia się jedynie swoim rozmiarem, ale również bogactwem składników i witamin, a przede wszystkim witaminy C. Dowiedz się, dlaczego warto owoc pomelo włączyć do swojej diety.
29.08.2018 16:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka słów o pomelo
Owoc pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a dokładniej z centrum Malezji i Indonezji. Pod koniec XVII wieku owoc ten został przewieziony do Ameryki, natomiast w krajach zachodnich pomelo znane jest głównie jako przodek grejpfruta. Owoc pomelo jest duży i kulisty, a jego masa może dochodzić nawet do dwóch kilogramów. Średnica dojrzałego owocu pomelo wynosi około 20 centymetrów. Pomelo są żółte, żółtozielone lub różowe. Miąższ owocu pomelo przybiera barwę od żółtej do różowej. Smak pomelo jest nieco zbliżony do smaku owocu grejpfruta, ale pozbawiony jest charakterystycznej goryczki. Dodatkowo jest również mniej soczysty niż grejpfrut czy inne cytrusowe owoce.
Owoc pomelo - jak obrać i jeść?
Pomelo idealne do zjedzenia powinno być ciężkie. Dlatego przed zakupem, najlepiej zważyć kilka owoców o podobnych rozmiarach i wybrać to najcięższe. Taki owoc będzie zawierał największą ilość cytrusowego soku, dlatego będzie też najbardziej soczyste. Właściwe obieranie pomelo zaczyna się od kilku nacięć od nasady wzdłuż owocu. Tak naciętą skórkę łatwiej jest usunąć bez marnowania jadalnej części owocu. Dodatkowo należy usunąć pestki i błonki, ponieważ najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy jest miąższ pomelo.
Owoc pomelo najlepiej jeść na surowo, ponieważ wtedy jest najbardziej aromatyczny i wartościowy. Miąższ pomelo świetnie sprawdzi się w sałatkach owocowych i warzywnych. Pomelo to także świetny dodatek do dżemów, marmolad, deserów czy soków.
Pomelo - kaloryczność owocu
Pomelo to idealny owoc podczas diety odchudzającej.100 g pomelo to jedynie 38 kcal i ani grama tłuszczu. Zatem w jednej porcji pomelo znajduje się około 74 kcal, dlatego to świetny wybór na przekąskę. Pomelo to alternatywa dla osób dbających o linię, a nie przepadających za goryczką grejpfruta. Ponadto pomelo, tak jak i grejpfrut, zawiera enzym, który wspomaga proces odchudzania i spalanie tłuszczy. Dodatkowo jest źródłem błonnika, który przyspiesza trawienie. Kilka kawałków niskokalorycznego owocu pomelo zapewnia uczucie sytości.
Owoc pomelo - wartości odżywcze
Owoc pomelo to owoc cytrusowy, i tak jak wszystkie owoce z tej rodziny, pomelo to prawdziwa witaminowa bomba. Zawiera witaminy B1, B2, a przede wszystkim witaminę C. Jest również bogatym źródłem wapnia i beta-karotenu. Cenne składniki odżywcze znajdują się w białym miąższu pomelo. Pomelo jest także bogate w bioflawonoidy, które hamują procesy rozwojowe komórek nowotworowych. Ponadto ten owoc dostarcza potas, magnez i wapń, co skutecznie odkwasza organizm. Pomelo znane jest także jako naturalny lek na kaca. Bogaty w witaminę C miąższ pomelo postawi na nogi po szalonej imprezie minionego wieczoru.
Pomelo - właściwości
Pomelo to owoc, który posiada korzystne dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim przyspieszy spalanie tłuszczu, nakręci przemianę materii, a także wspomoże proces odchudzania. Niska wartość indeksu glikemicznego pomelo sprawia, że jest to owoc idealny dla cukrzyków. Spożycie tego owocu nie podnosi stężenia glukozy we krwi, dlatego specjaliści od diety cukrzycowej polecają pomelo wszystkim diabetykom. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że pomelo wzmacnia układ odpornościowy i pomaga wyleczyć przeziębienie. Przeciwutleniacze, które znajdują się w owocach pomelo hamują rozwój komórek nowotworowych i eliminują nadmiar estrogenu, co jest pomocne w profilaktyce w nowotworów piersi. Owoce pomelo jako źródło potasu pomagają w regulacji ciśnienia krwi, rytmu serca oraz napięcia mięśniowego.