Propozycje na świąteczny obiad
Po postnej wigilii z chęcią sięgamy po drób i mięsiwa. Przyrządźmy je tak, żeby ich smak długo pozostał w pamięci gości.
*Schab i ananas *Składniki:
- 1,2 kg schabu
- puszka ananasa
- sól
- pieprz
- masło
Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić zalewą z ananasa,
odstawić na 2 godz.
włożyć do folii, piec 50 min, wyjąć,
pokroić, nie docinając do końca
w nacięcia włożyć plastry ananasa, posypać wiórkami masła, piec jeszcze 20 min.
*Nadziewany indyk *Składniki:
- Indyk ok. 3–4 kg
- 30 dag masła
- 2 bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag wątróbki
- 6 jajek
- po 10 dag rodzynek i migdałów
- sól
- pieprz
Bułki namoczyć w mleku, zemleć z wątróbką
dodać utarte z 10 dag masła żółtka, wsypać rodzynki i zmielone migdały, przyprawić, wymieszać z pianą z białek
indyka napełnić farszem, zaszyć otwory
ułożyć w natłuszczonej blasze, obłożyć masłem
piec, polewając sosem, w 180°C, licząc 20 min na każde 50 dag plus 20 min na całość
podawać z owocami.
*Kotlety z brzoskwinią *Składniki:
- 80 dag wieprzowej szynki
- sól
- pieprz
- puszka brzoskwiń
- sałata
- rozmaryn
- olej
- mąka
Mięso opłukać, pokroić na plastry, lekko rozbić dłonią
na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką i smażyć z obu stron na rumiano
kotlety ułożyć na sałacie, obłożyć pokrojonymi brzoskwiniami, ozdobić rozmarynem.
*Pieczone udka *Składniki:
- 5 udek
- sól
- pieprz
- cytryna
- pomarańcza
- oliwki
- 3 marchewki
- łagodny keczup
- olej
- 1 szklanka bulionu, może być z kostki
Udka skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem
obsmażyć na oleju
ułożyć w natłuszczonym naczyniu, dodać pokrojoną marchewkę, podlać bulionem, piec pod przykryciem 40 min, podlewając sosem
posmarować keczupem, obłożyć plastrami pomarańczy i oliwkami, piec jeszcze 5 min.
*Cytrynowy indyk *Składniki:
- 1 kg mięsa z piersi indyka
- 10 dag masła
- 1 cytryna
- sól
- biały pieprz
- ugotowane i posiekane warzywa (może być mrożona mieszanka)
- kilka szparagów
- zielenina
Mięso opłukać, rozciąć na prostokątny płat, obficie skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 2 godz.
na mięsie położyć warstwę ugotowanych warzyw z posiekanymi szparagami, zwinąć, obwiązać, posypać wiórkami zamrożonego masła
piec ok. 1 godz. w temp. 190°C.
*Polędwiczki z owocami *Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- po 10 dag suszonych śliwek i moreli
- pieprz
- sól
- po 1 łyżce masła i oleju
Polędwiczki opłukać, wąskim długim nożem naciąć w środku otwór, włożyć owoce
posypać mięso solą i pieprzem
ułożyć na natłuszczonej blasze
polać masłem, piec 30 min w 180°C.
*Rolada z pomarańczą *Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 1 pomarańcza
- pieprz
- sól
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki masła
Mięso rozciąć na płat, przyprawić
pomarańczę obrać, pokroić na wiórki
ułożyć je na mięsie z orzeszkami, zwinąć, obwiązać, skropić sokiem
polać masłem, posypać resztą skórki, piec 1 godz. w 190°C.
Zofia Miętkiewicz