Proste sposoby na zmniejszenie liczby pustych kalorii
Od nich lepiej trzymać się z daleka
Zjedz swój sok
Jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera 110 kcal, 23 gramy cukru i zero błonnika. Jedna pomarańcza z kolei ma 62 kcal, 12 gramów cukru i 3 gramy błonnika. Ten ostatni spowalnia wchłanianie cukrów, co oznacza nie tylko mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi, ale też mniej przyjętych kalorii. Według badań przeprowadzonych z udziałem ponad 187 tys. osób i opublikowanych w czasopiśmie „British Medical Journal” jedzenie owoców zamiast picia soków owocowych zmniejsza ryzyko cukrzycy aż o 26 proc. Smoothie czy sok, owszem są zdrowe, ale pamiętajmy, że w takiej formie częściej mogą zastąpić posiłek niż być jego dodatkiem.
Zobacz również: Marnowanie żywności kosztuje. Tak łatwo zaoszczędzisz