Prosty sposób na przechowanie sałatki jarzynowej. Tak zachowa dłużej świeżość

Prosty sposób na przechowanie sałatki jarzynowej. Tak zachowa dłużej świeżość

Prosty sposób na przechowanie sałatki jarzynowej
Prosty sposób na przechowanie sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Getty Images
03.11.2022 11:37

Sałatka jarzynowa nie wymaga od nas specjalnych zdolności kulinarnych, ale poprzez niewłaściwe przechowanie może przysporzyć nam niemałych problemów. Warto pilnować więc jednej kwestii, aby nie nabawić się zatrucia.

Sałatka jarzynowa jest jedną z najbardziej lubianych przez Polaków. To właśnie ona pojawia się najczęściej na stołach podczas najróżniejszych uroczystości i świąt, bo nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje naprawdę obłędnie. Wystarczy, że pokroimy w kostkę kilka ugotowanych warzyw, dodamy przyprawy, odrobinę majonezu i... gotowe! Co może więc pójść nie tak? Kluczem jest umiejętność przechowania sałatki.

Prosty sposób na przechowanie sałatki jarzynowej

Z pewnością mieliście kiedyś sytuację, w której po rodzinnej imprezie lub świętach zostało jeszcze sporo sałatki jarzynowej. Szkoda przecież, żeby się zmarnowała, prawda? Oczywiście, w lodówce możemy przechowywać ją nawet do siedmiu dni. Istnieje jednak jeszcze jeden, inny sposób, dzięki któremu przedłużymy jej świeżość.

Kluczowy jest tu majonez, którego najlepiej nie dodawać do całości sałatki. Z racji tego, że zazwyczaj dodajemy go na samym końcu, nie będzie to takie trudne. Podzielcie sałatkę np. na dwie części - jedną, którą położycie na stół, z dodatkiem majonezu, a drugą - którą odłożycie (bez majonezu) i zamrozicie! Po dwóch czy trzech tygodniach znów będziecie mogli cieszyć się smakiem pysznej sałatki, zrobionej w dosłowną chwilę.

Te produkty sprawią, że sałatka szybciej się zepsuje

Jak wiadomo, podstawą tradycyjnej sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa - m.in. marchewka, seler czy pietruszka. Wiele osób lubi także dodać na niej ugotowane jajka, które - podobnie jak majonez - nie są mile widziane, jeżeli chcecie przetrzymać sałatkę jarzynową w lodówce trochę dłużej. Najlepiej zrobić to na chwilę przed podaniem.

Nie inaczej jest z cebulą i jabłkami (co może zdziwić). One również mogą skrócić okres przydatności sałatki jarzynowej. Pamiętajmy więc, że najbezpieczniej jest delikatnie sprawdzić smak sałatki przed podaniem/zjedzeniem. Przezorny zawsze ubezpieczony!

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta