Przepyszne zupy tematem drugiej edycji Warsztatów Kulinarnych

Już po raz drugi miłośnicy gotowania mieli okazję spotkać się na dwudniowych Warsztatach Kulinarnych zorganizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem uczestnicy doskonalili swoje umiejętności pod okiem mistrzów: Marcina Budynka, który jest opiekunem całego cyklu Warsztatów oraz znanego szefa kuchni Karola Okrasy. Tematem przewodnim zajęć były zupy - ich rodzaje, właściwości i sposoby przygotowania.

Obraz

/ 8Przepyszne zupy tematem drugiej edycji Warsztatów Kulinarnych

Obraz
© Materiały organizatora

Już po raz drugi miłośnicy gotowania mieli okazję spotkać się na dwudniowych Warsztatach Kulinarnych zorganizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem uczestnicy doskonalili swoje umiejętności pod okiem mistrzów: Marcina Budynka, który jest opiekunem całego cyklu Warsztatów oraz znanego szefa kuchni Karola Okrasy. Tematem przewodnim zajęć były zupy - ich rodzaje, właściwości i sposoby przygotowania.

Sobotnie, majowe popołudnie uczestnicy warsztatów spędzili w restauracji Platter Karola Okrasy, mieszczącej się na pierwszym piętrze hotelu Intercontinental. Szef kuchni, wraz z Marcinem Budynkiem, zaprezentowali przygotowane przez siebie zupy.

/ 8Karol Okrasa

Obraz
© Materiały organizatora

Jednak sobotnie spotkanie nie było poświęcone wyłącznie degustacji. Mistrzowie opowiadali o historii zup, a także o najnowszych trendach w ich przyrządzaniu.

Jednym z nich jest zastąpienie zasmażki używanej do zagęszczania zup naturalnymi produktami, jak na przykład czerwona soczewica. Dzięki temu zupy zyskują na smaku, są zdrowsze i sprzyjają utrzymaniu sylwetki.

/ 8Kontrowersyjne flaczki

Obraz
© Materiały organizatora

W drugi dzień Warsztatów goście spotkali się w Centrum Techniki Kulinarnej. Wszystkie uczestniczki otrzymały fartuchy Julietta, z kolekcji firmy COOKie, a także książeczkę z zaproponowanymi przez Karola Okrasę przepisami.

Pierwszą i zarazem najbardziej kontrowersyjną zupą były flaczki, jednak pozostałe potrawy również budziły mnóstwo emocji ciekawymi połączeniami smaków.

/ 8Marcin Budynek

Obraz
© Materiały organizatora

Flaczki cielęce, które, jak podkreślił Marcin Budynek, restauracje powinny podawać wiosną, miały ciekawy i oryginalny smak za sprawą nietypowego dodatku - krewetek.

Flaczki podzieliły uczestników na dwie grupy: zdecydowanych miłośników i tych, którzy do potrawy podchodzą nieufnie.

/ 8Sezon na szparagi

Obraz
© Materiały organizatora

Kolejna zupa smakowała już wszystkim, był nią bowiem wspaniały krem z zielonych szparagów z pesto z rukoli, oliwą i paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem. Zupa idealna w środku szparagowego sezonu, szczególnie z dodatkiem borowików.

Kolejne zupy to wyborny rosół z halibuta z lanymi kluseczkami i liśćmi roszponki, którego podstawę stanowi aromatyczny bulion z ryb i krem z młodej kapusty z kiełbaskami twarogowymi.

/ 8Krem z porów z chipsami

Obraz
© Materiały organizatora

Następnie przygotowano wspaniały krem z porów i kalarepy z chipsami bekonowymi, a niesamowitą mieszanką smaków okazała się orientalna zupa curry z kurczakiem.
Połączenie z bananem, mlekiem kokosowym i trawą cytrynową dało niezwykle intrygujący, choć znów dzielący gusty efekt.

/ 8Znajdź nasze przepisy

Obraz
© Materiały organizatora

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich:
www.polska-gotuje.pl , e-mieszkanie.pl oraz warsztaty-pak.pl

/ 8Obejrzyj kulinarne zmagania

Obraz
© Materiały organizatora

Zapraszamy również do polubienia nas na
Facebooku. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 18 czerwca, między godz. 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę
www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

Wybrane dla Ciebie
Sprzedawał kwiaty na ulicy. Niewiele brakowało, a nie zagrałby króla
Sprzedawał kwiaty na ulicy. Niewiele brakowało, a nie zagrałby króla
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Po pięćdziesiątce pojawił się wąsik? Lekarka tłumaczy, co to oznacza
Po pięćdziesiątce pojawił się wąsik? Lekarka tłumaczy, co to oznacza
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat