GotowaniePrzepisyPrzepyszne zupy tematem drugiej edycji Warsztatów Kulinarnych

Przepyszne zupy tematem drugiej edycji Warsztatów Kulinarnych

Przepyszne zupy tematem drugiej edycji Warsztatów Kulinarnych

Już po raz drugi miłośnicy gotowania mieli okazję spotkać się na dwudniowych Warsztatach Kulinarnych zorganizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem uczestnicy doskonalili swoje umiejętności pod okiem mistrzów: Marcina Budynka, który jest opiekunem całego cyklu Warsztatów oraz znanego szefa kuchni Karola Okrasy. Tematem przewodnim zajęć były zupy - ich rodzaje, właściwości i sposoby przygotowania.

Już po raz drugi miłośnicy gotowania mieli okazję spotkać się na dwudniowych Warsztatach Kulinarnych zorganizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem uczestnicy doskonalili swoje umiejętności pod okiem mistrzów: Marcina Budynka, który jest opiekunem całego cyklu Warsztatów oraz znanego szefa kuchni Karola Okrasy. Tematem przewodnim zajęć były zupy - ich rodzaje, właściwości i sposoby przygotowania.

Sobotnie, majowe popołudnie uczestnicy warsztatów spędzili w restauracji Platter Karola Okrasy, mieszczącej się na pierwszym piętrze hotelu Intercontinental. Szef kuchni, wraz z Marcinem Budynkiem, zaprezentowali przygotowane przez siebie zupy.

1 / 7

Karol Okrasa

Obraz
© Materiały organizatora

Jednak sobotnie spotkanie nie było poświęcone wyłącznie degustacji. Mistrzowie opowiadali o historii zup, a także o najnowszych trendach w ich przyrządzaniu.

Jednym z nich jest zastąpienie zasmażki używanej do zagęszczania zup naturalnymi produktami, jak na przykład czerwona soczewica. Dzięki temu zupy zyskują na smaku, są zdrowsze i sprzyjają utrzymaniu sylwetki.

2 / 7

Kontrowersyjne flaczki

Obraz
© Materiały organizatora

W drugi dzień Warsztatów goście spotkali się w Centrum Techniki Kulinarnej. Wszystkie uczestniczki otrzymały fartuchy Julietta, z kolekcji firmy COOKie, a także książeczkę z zaproponowanymi przez Karola Okrasę przepisami.

Pierwszą i zarazem najbardziej kontrowersyjną zupą były flaczki, jednak pozostałe potrawy również budziły mnóstwo emocji ciekawymi połączeniami smaków.

3 / 7

Marcin Budynek

Obraz
© Materiały organizatora

Flaczki cielęce, które, jak podkreślił Marcin Budynek, restauracje powinny podawać wiosną, miały ciekawy i oryginalny smak za sprawą nietypowego dodatku - krewetek.

Flaczki podzieliły uczestników na dwie grupy: zdecydowanych miłośników i tych, którzy do potrawy podchodzą nieufnie.

4 / 7

Sezon na szparagi

Obraz
© Materiały organizatora

Kolejna zupa smakowała już wszystkim, był nią bowiem wspaniały krem z zielonych szparagów z pesto z rukoli, oliwą i paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem. Zupa idealna w środku szparagowego sezonu, szczególnie z dodatkiem borowików.

Kolejne zupy to wyborny rosół z halibuta z lanymi kluseczkami i liśćmi roszponki, którego podstawę stanowi aromatyczny bulion z ryb i krem z młodej kapusty z kiełbaskami twarogowymi.

5 / 7

Krem z porów z chipsami

Obraz
© Materiały organizatora

Następnie przygotowano wspaniały krem z porów i kalarepy z chipsami bekonowymi, a niesamowitą mieszanką smaków okazała się orientalna zupa curry z kurczakiem.
Połączenie z bananem, mlekiem kokosowym i trawą cytrynową dało niezwykle intrygujący, choć znów dzielący gusty efekt.

6 / 7

Znajdź nasze przepisy

Obraz
© Materiały organizatora

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich:
www.polska-gotuje.pl , e-mieszkanie.pl oraz warsztaty-pak.pl

7 / 7

Obejrzyj kulinarne zmagania

Obraz
© Materiały organizatora

Zapraszamy również do polubienia nas na
Facebooku. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 18 czerwca, między godz. 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę
www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

karol okrasazupawarsztaty akademii kulinarnej

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)