Przetrzyj tym szafki. Nie zobaczysz już mola w swojej kuchni

Jak pozbyć się moli spożywczych?
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.09.2024 09:16, aktual.: 01.09.2024 14:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Można spotkać je w kaszy, mące, ryżu i makaronach. Mole spożywcze to nieproszeni goście w naszej kuchni. Na szczęście istnieje skuteczny i prosty sposób, aby się ich pozbyć.

Mole spożywcze to niewielkie owady, które stanowią prawdziwe utrapienie. Te drobne szkodniki z łatwością zasiedlają się w naszych domach, a szczególnie upodobały sobie miejsca, w których przechowujemy jedzenie. Najczęściej pojawiają się w suchych produktach, takich jak kasze, ryż, mąka czy makarony.

Mole spożywcze - uciążliwe istoty w kuchni

Często przynosimy je do domu razem z zakupami. Jaja moli mogą znaleźć się w opakowaniach suchych produktów spożywczych już na etapie produkcji lub pakowania, a następnie przeoczone trafiają na półki naszych kuchennych szafek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Samice moli są niezwykle płodne i mogą złożyć do 400 jaj w ciągu swojego życia. Ich populacja bardzo szybko się więc rozrasta.

Po czym poznać, że zadomowiły się w naszej kuchni? Mole domowe zostawiają wydzielinę, odchody i resztki jaj w produktach.

Skuteczne sposoby na pozbycie się moli spożywczych

Jednym z najskuteczniejszych naturalnych środków w walce z molami spożywczymi jest ocet. Mole spożywcze nie znoszą jego zapachu i nie składają w takich miejscach jaj.

Aby przygotować roztwór do mycia szafek, wystarczy zmieszać ocet z wodą w proporcjach 1:1. Następnie, używając czystej ściereczki, dokładnie przetrzeć wszystkie szafki i półki, zwracając szczególną uwagę na zakamarki i miejsca, gdzie mogą kryć się mole.

Aby pozbyć się latających moli, można wykorzystać ocet jako pułapkę. Wystarczy wlać ocet – równie dobrze sprawdzi się zarówno spirytusowy, jak i jabłkowy – do kieliszka lub małego naczynia i umieścić go w szafce kuchennej. Warto pamiętać, że pułapki należy regularnie sprawdzać i opróżniać.

Kluczowe jest jednak dokładne wysprzątanie kuchennych szafek i ich zawartości. Produkty przechowywane w oryginalnych opakowaniach warto przenieść do szczelnych pojemników z twardego plastiku lub szkła, co utrudni molom dostęp do pokarmu. Regularne sprzątanie i przeglądanie zapasów to podstawa w zapobieganiu ponownemu pojawieniu się tych nieproszonych gości.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (29)
Zobacz także