Przyprawy, które zastąpią sól w kuchni
Trochę pikanterii
Ilość dziennego spożycia soli, która nie szkodzi naszemu zdrowiu to 5 gramów, czyli tyle, ile mieście się na łyżeczce do herbaty. Nawet jeśli nie solisz obficie kanapek i nie przepadasz za frytkami, słony proszek zjadasz w ketchupie, przekąskach, wędlinach czy warzywach konserwowych.
Ilość dziennego spożycia soli, która nie szkodzi naszemu zdrowiu, to 5 gramów, czyli tyle, ile mieście się na łyżeczce do herbaty. Nawet jeśli nie solisz obficie kanapek i nie przepadasz za frytkami, słony proszek zjadasz w ketchupie, przekąskach, wędlinach czy warzywach konserwowych.
Jest to zła wiadomość dla osób dbających o linię. Co prawda sól nie zawiera kalorii, ale za to zatrzymuje wodę w organizmie, sprawiając, że zwiększamy masę ciała. Na szczęście możemy ją zastąpić szeregiem innych przypraw i ziół - sprzyjających zdrowiu i podkreślających smak potraw. Oto nasze typy. Pamiętaj: mniej soli!
Cayenne
Podkręca metabolizm i przyspiesza trawienie. Pieprz cayenne kojarzony jest z pikantną kuchnią meksykańską czy indyjską, jednak nie musimy używać jej w wielkich ilościach. Jeśli nie przepadasz za ostrymi daniami, wybierz łagodną wersję cayenne, czyli po prostu czarny pieprz - koniecznie świeżo mielony!
(mtr), WP Kobieta