Raclette z krainy mlekiem i miodem płynącej

Podobno już Wilhelm Tell zajadał się tym przysmakiem. Inna legenda głosi, że alpejscy pasterze odkryli przez przypadek, że ser pieczony nad ogniskiem może wspaniale smakować.
Mowa o raclette – narodowej potrawie i popularnym przysmaku Szwajcarii mlekiem i miodem płynącej.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.raclette-suisse.ch

Podobno już Wilhelm Tell zajadał się tym przysmakiem. Inna legenda głosi, że alpejscy pasterze odkryli przez przypadek, że ser pieczony nad ogniskiem może wspaniale smakować. Mowa o raclette – narodowej potrawie i popularnym przysmaku Szwajcarii mlekiem i miodem płynącej.

Kim jesteś raclette?

Raclette to pełnotłusty ser półtwardy. Produkuje się go ze świeżego lub pasteryzowanego mleka, najczęściej o kształcie koła o sporej średnicy. Ma pomarańczową skórę i jasne wnętrze. Najlepiej smakuje trzech miesiącach dojrzewania. Nazwę zawdzięcza francuskiemu słowu "racler", czyli skrobać.

Różne typy

Szwajcarzy wyróżniają trzy typy tego sera: naturalny, organiczny i raclette z dodatkami, np. z czosnkiem, papryką, pieprzem. W letnich miesiącach podawany jest w towarzystwie świeżych warzyw, sałat. W zimowe wieczory cieszy zaś podniebienie podawany wraz z mięsem i orzechami.

Zaproś przyjaciół

Jedzenie raclette to prawdziwa uczta. Chociaż można go jeść samemu w pojedynkę, jednak najlepiej smakuje w dużym gronie rodziny lub przyjaciół. W Szwajcarii jedzenie raclette łączy się z miłym biesiadowaniem przy wspólnym stole. Podobno Szwajcarzy nawet wspólne spędzanie czasu z przyjaciółmi, nazywają… raclette. Już wiosna - grillujemy

Raclette to nie tylko rodzaj sera, ale i nazwa przyrządu, który umożliwia jego. Grill raclette składa się z tacek, około 6, czasami 8, na których układa się ser raclette oraz z blachy. Na blachę kładziemy inne dodatkowe smakołyki, takie jak mięso, ziemniaki, różnego rodzaju warzywa. Wszystko wygląda jak niesamowita maszyna produkująca wspaniałe smaki i zapachy. Gdy ser już się stopi bierzemy ziemniaki i mięso z blachy, polewamy to wszystko serem. Całość smakuje obłędnie i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszów podniebienia.

Diabeł tkwi w dodatkach

Potrawa ta, ze względu na mnóstwo dodatków, rzadko kiedy może się znudzić. Na blachę możemy kłaść tak naprawdę wszystko. I wędzony boczek, i ryby, i cebulę oraz tysiące innych przysmaków w zależności od fantazji bądź zasobności lodówki. Do całości można przyrządzić sosy, którymi będziemy polewać te pyszności.

Chociaż dla Szwajcarów to przysmak narodowy i każdy go zna, do Polski zawitał niedawno. I nawet u nas można już kupić urządzenie do jego przyrządzania.

Sposób na przyrządzanie raclette

Na jedną osobę powinno przypadać około 250 gramów raclette. Oryginalnie zapakowany ser może leżeć w lodówce około miesiąca. Przygotuj ziemniaki, które są nieodłączną parą z raclette. Ugotuj ziemniaki w koszulkach. Gotuj około 15 minut, żeby zmiękły. Ziemniaki można też upiec w piekarniku. Następnie pokrój raclette. Wytnij kawałki sera tak, by pasowały do tacek w grillu. Na blachę połóż dodatki np. wędzony boczek, pieczarki i cebulę. Poczekaj aż ser się stopi. Gdy to nastąpi nałóż na talerz ziemniaka, boczek z dodatkami i wszystko polej roztopionym serem. Ale pycha!

Gdyby zapytać Szwajcarów czy wolą raclette czy fondue, większość odpowie raclette. Dlaczego? Przekonaj się sama.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Masz to w szufladzie? Gra może być warta prawie 2 tysiące
Masz to w szufladzie? Gra może być warta prawie 2 tysiące
Uważaj przy wyborze chryzantem. Te zwiędną po kilku dniach
Uważaj przy wyborze chryzantem. Te zwiędną po kilku dniach
Rezygnują z seksu. Eksperci wskazali powody
Rezygnują z seksu. Eksperci wskazali powody
Mazurek vs Bagi. Ekspertka krytykuje zachowanie dziennikarza
Mazurek vs Bagi. Ekspertka krytykuje zachowanie dziennikarza
Ile potrzebujesz snu? Ekspert radzi, jak to sprawdzić
Ile potrzebujesz snu? Ekspert radzi, jak to sprawdzić
Żyje w związku LAT. "Uprawiamy ten proceder od prawie 40 lat"
Żyje w związku LAT. "Uprawiamy ten proceder od prawie 40 lat"
Przegoniła konkurencję. Tak Patrycja Markowska poznała męża
Przegoniła konkurencję. Tak Patrycja Markowska poznała męża
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Oto kto skorzysta
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Oto kto skorzysta
Joanna Frątczak-Kazana: Pomaganie napędza mnie do działania
Joanna Frątczak-Kazana: Pomaganie napędza mnie do działania
Mówisz sam do siebie? Psycholog mówi, o czym to świadczy
Mówisz sam do siebie? Psycholog mówi, o czym to świadczy
"Tu pracuję, tam żyję". Wyznał, dlaczego nie mieszka już w Polsce
"Tu pracuję, tam żyję". Wyznał, dlaczego nie mieszka już w Polsce
Nie może znaleźć pracownicy. Bomba nie ukrywa, ile płaci
Nie może znaleźć pracownicy. Bomba nie ukrywa, ile płaci