Rozsyp pod cebulą. Sąsiedzi pozazdroszczą ci plonów

Zarówno cebula jak i czosnek to warzywa, które są łatwe w uprawie. Wiele osób zastanawia się, czym je nawozić. Najlepsze nawozy to te domowe, bazujące na naturalnych składnikach. Poznaj przepis na nawóz do cebuli i czosnku, który przygotujesz w kilka chwil.

Cebula wyrośnie piękna jak nigdy
Cebula wyrośnie piękna jak nigdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez czosnku i cebuli. To warzywa, które nie dość, że są zdrowe, to do tego smaczne, zarówno surowe, jak i poddane obróbce termicznej. Dlatego też tak coraz więcej działkowców decyduje się na samodzielną uprawę tych roślin. Poradzi sobie z nimi nawet przysłowiowy laik. Wystarczy zapewnić im odpowiednią ziemię i regularnie je podlewać. Poza ziemią i podlewaniem warto też je dokarmiać. Dzięki temu warzywa będą dorodne, zdrowe, a plon wyjątkowo obfity.

Co musisz wiedzieć o uprawie czosnku i cebuli?

Zarówno czosnek jak i cebulę można uprawiać w domu, czy to na balkonie, czy parapecie. Oba warzywa potrzebują dużo światła, dlatego też parapet będzie dla nich idealnym miejscu. Poza słonecznym stanowiskiem trzeba zapewnić im odpowiednią ziemię. Docenią żyzną glebę o zrównoważonym pH. Ze względu na to, że czosnek i cebula są roślinami o słabym systemie korzeniowym, potrzebują dużo wody. Powinno się je podlewać regularnie, latem nawet codziennie. Ziemia powinna być stale lekko wilgotna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj skórek po bananie. Przyrządzisz z nich genialny nawóz

Tak jak każda inna roślina, czosnek i cebula potrzebują dużej ilości azotu, potasu i fosforu, aby móc prawidłowo się rozwijać. Dlatego też w okresie intensywnego wzrostu, przypadającego na cały okres wiosenno-letni, warto dokarmiać sadzonki nawozem. Nie musisz jednak kupować gotowego nawozu. Składniki, które obfitują w składniki takie jak wspomniany potas, azot i fosfor znajdują się w... skórce od banana. To właśnie z tego niepozornego odpadu przyrządzisz genialny nawóz do cebuli i czosnku.

Możesz przygotować go na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga ususzenia trzech skórek od banana. Wystarczy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 60 stopni Celsjusza na 2-3 godziny. Ususzone banany trzeba skruszyć na proszek. Można zmielić je w malakserze albo w młynku do kawy. Bananowy proszek wystarczy rozsypać pod roślinami i zmieszać go z glebą. Sproszkowane skórki będą powoli uwalniać swoje cenne składniki odżywcze do gleby, przyśpieszając wzrost roślin.

Drugi sposób wymaga pokrojenia dwóch skórek po bananach i zalania ich litrem wody w temperaturze pokojowej. Taką miksturę należy pozostawić w ciemnym miejscu na dwa dni. Po dwóch dniach nawóz jest gotowy do użycia. Można stosować go raz na dwa tygodnie. To tanie, bezpieczne i w pełni ekologiczne rozwiązanie, które działa równie skutecznie jak sklepowe nawozy.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie