Rozsyp pod hortensjami. Będą kwitnąć jak szalone aż do jesieni
Hortensje to jedne z najpiękniejszych roślin ogrodowych, które zachwycają bujnym kwiatostanem. Czasami jednak nie kwitną, mimo naszych starań. Oto sprawdzone sposoby, które pomogą rozwiązać ten problem.
Dlaczego hortensje nie kwitną?
Ogród to miejsce relaksu, ale wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Hortensje, które są coraz bardziej popularne, mogą być prawdziwą ozdobą, jeśli zadbamy o nie właściwie. Niestety, zdarza się, że mimo naszych wysiłków, rośliny te nie kwitną. Jednym z powodów może być niewłaściwe przycinanie. Najlepiej robić to wczesną wiosną, w marcu lub na początku kwietnia, przycinając nad czwartym oczkiem, skąd wyrasta liść. Pominięcie tego kroku może wpłynąć na brak kwiatów w sezonie.
Kolejnym czynnikiem jest miejsce, w którym roślina jest zasadzona. Hortensje preferują lekko zacienione zakątki, co jest szczególnie ważne podczas upalnych dni. Gleba powinna być stale wilgotna, co również wpływa na ich kwitnienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hortensja. Tajniki uprawy i pielęgnacji niezwykłej sierpniowej rośliny
Domowe metody na kwitnące hortensje
Jeśli mimo odpowiedniego przycinania i podlewania hortensje nie kwitną, warto zwrócić uwagę na glebę. Rośliny te preferują lekko kwaśne podłoże. Jeśli mamy wątpliwości, czy na pewno mamy właśnie taką ziemię, nie musimy od razu przesadzać hortensji - wystarczy zastosować prosty i tani trik, aby zakwasić ziemię.
Będziemy potrzebować sześć łyżek fusów po kawie, dwie łyżki cynamonu i 1,5 litra wody. Składniki należy wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:1, przelać do konewki i podlać rośliny.
Dla tych, którzy chcą przyspieszyć proces, można po prostu rozsypać fusy po kawie wokół krzewów hortensji. To szybki i najprostszy sposób na poprawę warunków glebowych. Odpowiednio pielęgnowana roślina będzie kwitnąć wtedy aż do jesieni.
Innym świetnym nawozem do hortensji jest wywar z pokrzywy. Jego przygotowanie jest banalnie proste - należy zebrać świeże liście pokrzywy (im młodsze i zdrowsze, tym lepiej), a następnie zalać je wodą w proporcji 10 litrów na 1 kg pokrzywy.
Całość odstawiamy na 3-7 dni, aż zacznie fermentować i codziennie mieszamy. Tak uzyskamy gotowy nawóz. Rozcieńczamy wodą i podlewamy krzewy.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl