Rusza pierwsza w Polsce produkcja specjalistycznych preparatów do żywienia dojelitowego. Oficjalne otwarcie w należących do DANONE Zakładach Produkcyjnych Nutricia
W związku ze zmianami demograficznymi, spowodowanymi w szczególności starzejącym się społeczeństwem i częstotliwością występowania chorób przewlekłych, rośnie zapotrzebowanie na żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. W należących do grupy spółek DANONE Nutricia Zakłady Produkcyjne w Opolu działalność właśnie rozpoczął nowy wydział, w którym ta żywność będzie powstawać. Dzięki tej inwestycji Nutricia stała się jedyną firmą na rynku żywienia dojelitowego, której produkty, do tej pory importowane z Europy Zachodniej, powstają w Polsce. W uroczystościach inaugurujących działalność nowego wydziału udział wzięli oficjele krajowi i samorządowi, a także władze globalne DANONE, z Antoine de Saint-Affrique, CEO grupy, na czele.
Euromonitor prognozuje, że do 2027 r. liczba osób w wieku powyżej 65 lat wzrośnie o 100 milionów. Jak z kolei wskazuje WHO, porównując do poprzednich pokoleń, obecni ponad 60-latkowie niekoniecznie cieszą się lepszym zdrowiem. – Zarówno starsi ludzie, jak i opiekujące się nimi rodziny, muszą radzić sobie z chorobami przewlekłymi, tj. cukrzyca, choroby nowotworowe i choroby układu krążenia (np. udar mózgu), których skutki potęguje wiek. Jako grupa spółek DANONE mamy w swoim DNA równoległy rozwój gospodarczy i społeczny, dlatego też skupienie się na odpowiedzi na wyzwaniach różnych grup społeczeństw, do których obecnie zalicza się poprawę poziomu dostępności do specjalistycznego żywienia medycznego, jest dla nas priorytetem – mówi Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce. Jak bowiem wskazują dane, 1 miliard ludzi żyje z chorobami, na których leczenie pozytywny wpływ mogłoby mieć korzystanie z żywienia medycznego.
Z drugiej strony, obecnie nawet do 85% pacjentów chorych na nowotwór jest dotkniętych niedożywieniem[2], wpływającym na jakość ich życia i leczenie. Jego oznaką jest niezamierzona utrata masy ciała i znaczne osłabienie, zarówno z powodu samej choroby, jak i działań niepożądanych leczenia (utrata apetytu, zmieniony smak lub nudności), co utrudnia im spożywanie odpowiedniej ilości pokarmów i uniemożliwia pokrycie tradycyjną dietą zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze. To z kolei, w obliczu prognoz WHO-International Agency for Research on Cancer dotyczących 29,9 mln nowych przypadków nowotworów rocznie na świecie do 2040 r., powinno być wystarczającą motywacją do zwiększania dostępności do produktów do żywienia medycznego.
– Badania kliniczne wykazały, że żywienie medyczne zwiększa spożycie składników odżywczych i poprawia stan odżywienia pacjentów, a przez to może wspierać odzyskiwanie masy ciała, zmniejszając ryzyko powikłań pooperacyjnych, zwiększać tolerancję prowadzonego leczenia. Pomimo tych dowodów, tylko 1 na 3 pacjentów onkologicznych, którzy potrzebują żywienia medycznego, faktycznie je otrzymuje[3] – wyjaśnia Paweł Piątek. Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu są jednymi z największych i najbardziej kompleksowych fabryk DANONE w Europie. Po rozbudowie na powierzchni 13,7 ha zatrudnionych jest łącznie prawie 800 osób. Nowy wydział ma możliwości produkcyjne wytworzenia ok. 30,8 mln litrów produktów do żywienia medycznego rocznie.
DANONE stawia na Polskę i nowoczesne rozwiązania
Nutricia Zakłady Produkcyjne w Opolu to pierwsza w Polsce, a druga na świecie fabryka DANONE, gdzie produkowane są preparaty do żywienia dojelitowego w samozasysających butelkach. Zakończona inwestycja rozszerzyła możliwości eksportowe polskiego oddziału, a także ugruntowała jego pozycję w strukturach międzynarodowych firmy. Opolska fabryka jest doceniana także przez niezależne organizacje. W 2022 roku Światowe Forum Ekonomiczne uznało ją, jako jedną z nielicznych fabryk FMCG na świecie i pierwszą w Polsce przyznając prestiżowe odznaczenie Lighthouse Award. Doceniono wdrożone w Opolu nowoczesne rozwiązania, umożliwiające pełną synergię pracy ludzi i maszyn, ale także pozwalające zakładowi ograniczyć emisję CO2 niemal o 80%, a do tego poprawić wydajność.
Kierunek ten jest utrzymywany w nowym wydziale, gdzie zainstalowane zostały nowoczesne, unikatowe maszyny, a wszystkie procesy są zautomatyzowane. Przy tworzeniu preparatów do żywienia dojelitowego kluczowe są dobrej klasy surowce i aseptyczny, a co za tym idzie bardzo wymagający, proces produkcji. Dzięki 125-letniemu doświadczeniu Nutricia w dziedzinie żywienia medycznego, a także zaawansowanym technologiom i wyspecjalizowanej kadrze w zakładach produkcyjnych w Opolu staranność idzie w parze z wydajnością. Możliwa jest także implementacja rozwiązań prośrodowiskowych. Rozbudowa, której koszt opiewa na 230 mln zł, to największa inwestycja w historii istniejącej od prawie 80 lat fabryki i kilkadziesiąt nowych miejsc pracy.
Odpowiedź na wyzwania społeczne w obszarze zdrowia
Fabryka w Opolu już od lat stanowi ważny element zabezpieczenia żywnościowego kraju w produkty do żywienia dzieci zdrowych, jak Bebilon 2, Bebiko 2 czy BoboVita, a także produkty specjalnego przeznaczenia medycznego, używane w przypadku dzieci cierpiących np. na alergie pokarmowe. Dotychczas powstawało tam 1500 różnych produktów dla niemowląt i małych dzieci, trafiających do ponad 100 krajów na wszystkich kontynentach.
Portfolio specjalistycznych produktów Nutricia zostało opracowane na podstawie wieloletnich badań nad specyficznymi potrzebami żywieniowymi pacjentów w każdym wieku, m.in. dla pacjentów przed, w trakcie i po pobycie w szpitalu (Nutridrink Protein), pacjentów onkologicznych (Nutridrink Protein Omega-3), diety dojelitowe dla pacjentów, u których żywienie doustne nie jest możliwe (linia Nutrison).
Inwestycja otrzymała dotację celową od Ministerstwa Rozwoju i Technologii w ramach programu wspierania inwestycji o kluczowym znaczeniu dla polskiej gospodarki na lata 2011-2030. Wpisuje się również w projekt "Polska. Rok przełomu" oraz wizję skoncentrowania się działań państwa na inwestycjach i rozwoju. Wspiera także priorytety polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, zarówno w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego, jak i bezpieczeństwa zdrowotnego.
Przemysł 5.0 i kompetencje przyszłości
Równolegle do uroczystej inauguracji działalności nowego wydziału na terenie kompleksu Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu otwarto także pierwszą na świecie Akademię Przemysłu 5.0. To właśnie w Opolu pracownicy DANONE z całego świata będą mogli podnosić swoje kompetencje i nabywać umiejętności przyszłości, pod czujnym okiem ekspertów. Wypracowywane tam rozwiązania, będą mogły być implementowane w zakładach DANONE na całym świecie.
Grupę spółek DANONE w Polsce tworzą liderzy w swoich kategoriach: Żywiec-Zdrój (woda i napoje), Danone (świeże produkty mleczne i pochodzenia roślinnego) oraz Nutricia Polska (żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywienie specjalistyczne). Organizacja od początku swojej działalności w Polsce podejmuje aktywności na rzecz rozwoju gospodarczego i społecznego kraju oraz społeczności lokalnych, zgodnie z misją Niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe oraz wizją One Planet. One Health, zgodnie z którą zdrowie ludzi i równowaga planety są ze sobą powiązane.
[1] IDF Diabetes Atlas, 10th Edition, 2021 (ages 20–79; Type 1, Type 2, Gestational).
[2] Kłęk et al. Standardy leczenia żywieniowego w Onkologii, Nowotwory 2015.
[3] Planas et al. 2015 Support Care Cancer, 24, 429-435