Ryba zapiekana z makaronem i pomidorami
Ucieszy podniebienie każdego domownika...
40 min, 6 porcji
Porcja 460 kcal
- 6 filetów rybnych, np. z dorsza
- sok z cytryny
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 15 dag twarogu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 40 dag makaronu wstążki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- bazylia
- olej
Szpinak przesmażyć na maśle, dodać twaróg i posiekany ząbek czosnku, wymieszać, pastę przyprawić solą i pieprzem, uformować z niej małe porcje.
Filety opłukać, duże przekroić wzdłuż na połowę, skropić sokiem z cytryny, filetami owijać porcje szpinaku, spiąć wykałaczką.
Makaron ugotować, osączyć, żaroodporne talerze posmarować olejem, na każdym ułożyć pierścień z makaronu.
W środku położyć roladkę, makaron zalać sosem z posiekanych pomidorów i czosnku, zapiekać 20 min w 200°C.